Auto Portal - 100 GODINA TVRTKE RENAULT NA ELIZEJSKIM POLJANAMA 1910. DO 2010
100 GODINA TVRTKE RENAULT NA ELIZEJSKIM POLJANAMA 1910. DO 2010 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 06 Listopad 2010
Image
1910 – dan prije otvaranja Magasin Renault na Champs-Elysées na famoznoj aveniji na kućnom broju 51. Te 1910. godine automobili dijele ulice Pariza zajedno s konjskim zapregama i kočijama, biciklistima i pješacima

Renault je prvi proizvođač automobila koji se smjestio na najljepšoj aveniji na svijetu. Bilo je to 1910. godine, pa Renault ove godine slavi 100 godina prisutnosti na Elizejskim poljanama u Parizu. Od prve izložbene trgovine početkom stoljeća do današnjeg Ateliera Renault, preko Pub-a Renault, povijest prve francuske automobilske marke je vezana uz Elizejske poljane. Izložba koja prikazuje povijest jednog stoljeća automobilskih snova i avantura otvorena je za javnost od 11. rujna do 14. studenog 2010. godine u Atelieru Renault. Nakon 10 godina postojanja i gotovo 25 milijuna posjetitelja, Atelier Renault će zatvoriti svoja vrata na 6 mjeseci u siječnju 2011. zbog radova na uljepšavanju građevine.

Image
1925 – Torpedo Sport model pokretan šestcilindričnim motorom od 40 KS u Magasin Renault na Champs-Elysées

1910.-1959. : TRGOVINA RENAULT NA ELIZEJSKIM POLJANAMA, PRVA AUTOMOBILSKA MARKA KOJA SE SMJESTILA NA ELIZEJSKE POLJANE
Pionir i vizionar, Renault je prvi proizvođač koji se smjestio na aveniju Elizejske poljane u Parizu. U blizini zgrade Grand Palais u kojoj je od 1901. organiziran Salon automobila, Renault otvara svoje prostore blizu Salona kako bi stvorio prvu automobilsku vitrinu na aveniji. Dan 23. svibanj 1910. označava prvu etapu u stvaranju prostora. Simbol prestiža marke, trgovinu Renault (Magasin Renault na Elizejskim poljanama posjećuju ljubitelji marke, poslovni ljudi, industrijalci i umjetnici. U velikom broju dolaze i stranci koji iskorištavaju posjet Parizu kako bi posjetili, ali i naručili vozilo Renault koje će im biti isporučeno van Francuske. Položaj i prestiž trgovine Renault na Elizejskim poljanama prirodno vodi tome da postane strateško mjesto marke.

Image
1937 – model Viva Grand Sport pokretao je 4,1-litreni redni šestcilindrični benzinski motor

1962.-1999. : PUB RENAULT, MITSKO MJESTO
Pola stoljeća nakon otvaranja trgovine na Elizejskim poljanama, Renault traži novi, jednako napredni koncept poput onog iz 1910. Riječ je o stvaranju prostora Renault, prvenstveno namijenjenog marci. Pub Renault je otvoren 3. listopada 1962., na dan otvaranja Salona automobila koji je premješten u Porte de Versailles. Posjetitelji Pub-a otkrivaju mjesto susreta oko nekoliko izloženih vozila. Tu se ulazi svaki dan, u gotovo svako vrijeme dana i noći zahvaljujući baru i restaurantu. Međutim, najveća prednost Pub-a ostaje intenzivno uređenje vezano uz automobile zahvaljujući njegovim intimnim separeima koji predstavljaju reprodukciju kabina kolekcionarskih vozila, naročito njihova sjedala, obloge, drvene i bakrene dijelove. Trgovina u kojoj se može živjeti je stvorena.

Image
1952 – fotografija Magasin Renault na Champs-Elysées prigodom promocije modela za 1953. godinu

2000 : ATELIER RENAULT, NEZAOBILAZNO SASTAJALIŠTE NA ELIZEJSKIM POLJANAMA
Atelier Renault je otvoren 13. studenog 2000., više od 30 godina nakon Pub-a Renault. Navedena promjena je u skladu s logikom novog imidža marke, 'Renault. Mi stvaramo automobile'. Mjesto je trebalo predstavljati otvorenost tvrtke Renault prema svijetu i njegovim različitostima. Prostor prepun prozirnih i fluidnih oblika je izgrađen na temelju zračnih elemenata. S prosječno 2,5 milijuna posjetitelja godišnje, odnosno tri puta više od Pub-a Renault, posjeti Atelieru Renault obaraju rekorde redovito premašujući 20.000 posjetitelja u jednom danu. U deset godina, javnosti je predstavljeno gotovo 50 izložbi sa stotinjak vozila koja su izložena svake godine. Atelier Renault je također mjesto događaja u kojem se održavaju važne večeri poput one za proslavu 25 godina partnerstva s Festivalom u Cannesu 2008. ili ZE Soirée u 2009. posvećene gami 100% električnih vozila. .

(dvk)

Image
1963 - Pub Renault je službeno predstavljen javnosti u listopadu 1963. godine, godinu kasnije od njegovog otvaranja. Promociju je uveličao i poznati glumac Maurice Chevalier

Image
1964 – U lipnju 1964. godine Pub Renault ugostio je legendarnog vozača Juan Manuel Fangia i Jean Rédélé, osnivača marke automobila Alpina.

Image
2005 - Renault Formula 1

Image
2009 – Povratak legendarne sportske marke Gordini na tržište krajem 2009. godine

Zadnja Promjena ( Srijeda, 06 Listopad 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL