Auto Portal - VOLVO AUTOMOBIL BUDUĆNOSTI DONOSI IZNENAĐUJUĆA I PRAKTIČNA RJEŠENJA
VOLVO AUTOMOBIL BUDUĆNOSTI DONOSI IZNENAĐUJUĆA I PRAKTIČNA RJEŠENJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 12 Listopad 2010

Image

Zamislite automobil čija karoserija služi i kao punjiva baterija koja se nadopunjava energijom kočenja ili preko utičnice. U ovom trenutku to je fascinantna ideja, ali već su pokrenuti testovi koji će pokazati može li se ova vizija pretvoriti u realnost. Volvo je jedan od devet sudionika u novom međunarodnom razvojnom projektu. Među najveće izazove razvoja hibridnih i električnih automobila spadaju dimenzije, masa i cijena trenutne generacije baterija. Kako bi se postigao dovoljan kapacitet za svakodnevno korištenje, potrebne su velike baterije koje posljedično povećavaju ukupnu masu vozila. Nedavno je Imperial College u Londonu pokrenuo razvojni projekt koji je ujedinio devet europskih tvrtki i instituta. Volvo je jedini proizvođač automobila koji sudjeluje u ovom projektu. S financijskom pomoći od oko 3,5 milijuna eura od strane EU, razvija se kompozitna smjesa ugljičnih vlakana i polimerskih smola koja može brže pohranjivati električnu energiju od konvencionalnih baterija. Istovremeno je taj materijal dovoljno jak, ali i savitljiv, što znači da se može oblikovati u karoserijske panele. To bi ujedno donijelo i smanjenje mase budućih automobila za oko 15% u odnosu na trenutne automobile.

Projekt će trajati tri godine. U prvoj fazi rad će se temeljiti na razvoju kompozitnog materijala i njegovu eventualnu proizvodnju, a tek će se u posljednjoj fazi ugrađivati u automobil. 'Naša je uloga doniranje bogate ekspertize u proizvodnji automobila kako bi novi materijal bio pogodan za masovnu upotrebu, a čime bi se otkrile sve njegove prednosti i mane', ističe Per-Ivar Sellegren, razvojni inženjer u Volvo centru za materijale. Projekt je privukao veliku pozornost javnosti, što potvrđuje veliki broj posjeta internetskoj stranici Imperial Collegea, koja sadrži informacije o projektu. Mnogi su posjetitelji uvidjeli potencijal ove tehnologije pa su dali i svoje ideje o primjeni. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, već se naziru brojni načini uporabe. Primjerice, mobilni telefoni mogli bi postati tanki poput kreditne kartice, a laptopi bi izdržali duže bez punjenja.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL