Auto Portal - BOSCH C3 I C7 PUNJAČI AUTOMOBILSKIH AKUMULATORA
BOSCH C3 I C7 PUNJAČI AUTOMOBILSKIH AKUMULATORA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 12 Listopad 2010

Image

Grijanje sjedala i klimatizacijski uređaj, električni podizači prozorskih stakala, hi-fi uređaj, navigacijski uređaj i brojni elektronički upravljači uređaji – sve više električnih potrošača opterećuje akumulator u modernim automobilima. Kada se akumulator previše isprazni, pomoć pruža punjač. I svatko tko želi da akumulator njegovog motocikla, kabrioleta ili motornog čamca neoštećen preživi zimu, trebao bi se pobrinuti da kroz punjenje slabom strujom (sporo punjenje) akumulator ostane dovoljno napunjen. To se s novim Boschevim punjačima C3 i C7 rješava brzo i bez problema. Zahvaljujući jednostavnom rukovanju preko središnje tipke za rukovanje, sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i ergonomskom oblikovanju pogreške u rukovanju gotovo su isključene. Opseg isporuke Bosch punjača C3 obuhvaća kuku za pričvršćivanje pomoću koje se uređaj može objesiti primjerice na poklopac motora. Punjač C7 isporučuje se s praktičnim zidnim držačem u koji se može jednostavno umetnuti. Pričvršćenja se mogu međusobno izmjenjivati i zato se nude u obliku pojedinačnog pribora. Tako se punjači mogu koristiti kada su pričvršćeni na zid garaže, a postoji i mogućnost mobilne primjene izravno na vozilu.

Punjač Bosch C3 za 6/12-voltne i Bosch C7 za 12/24-voltne akumulatore
S novim punjačima mogu se automatski i sigurno puniti svi tipovi olovnih/kiselinskih akumulatora, od klasičnih olovnih starter akumulatora, WET i GEL akumulatora pa do AGM akumulatora. Punjač C3 sa 6- i 12-volta prikladan je za motorna vozila, od malih mopeda ili skutera pa sve do akumulatora za osobna vozila. Punjač C7 koncipiran je za 12- ili 24-voltne akumulatore ugrađene u primjerice velike motocikle i transportere. Novi Boschevi punjači mogu se osim za starterske akumulatore motornih vozila upotrebljavati i za ostale akumulatore kao što su baterije solarnih uređaja.

Image
Gotovo je nemoguće pogrešno rukovanje i nepravilno priključivanje punjača akumulatora C3 i C7 s dodatnim funkcijama za pričuvni rad i regeneracijski modus

Jednostavno i sigurno rukovanje
Sve dok stezaljke punjača nisu ispravno pričvršćene na polove akumulatora, one su bez struje. Tako se isključuje iskrenje ili oštećenja elektronike vozila. Korisnik tako može puniti akumulator u ugrađenom stanju – bez rizika od oštećenja elektroničkih komponenti. Ako se kod priključivanja na akumulator zabunom zamijene polovi, zaštita od obrnutog polariteta ukazuje na pogrešku preko crvene LED diode. Tek kada je sve ispravno priključeno, kontrolna LED dioda nakon odabira modula punjenja postaje zelena i počinje postupak punjenja. Za punjenje slabom strujom (sporo punjenje) akumulatora vozila koja se upotrebljavaju sezonski, Boschevi punjači mogu trajno ostati spojeni s akumulatorom. Punjač tada konstantno održava napon akumulatora na visokoj razini.

Regeneracija ispražnjenih akumulatora
Novi Bosch punjač C7 s regeneracijskim modusom i pričuvnim radom nudi dvije dodatne funkcije. U regeneracijskom modusu se mogu regenerirati akumulatori koji su se kratkoročno gotovo sasvim ispraznili jer je primjerice pozicijsko svjetlo bilo uključeno preko noći. U načinu rada za mrežni dio, punjač C7 radi s opskrbnim naponom od 13,6 volta. To se može primijeniti primjerice za hladnjak. Kod nekih modernih osobnih vozila akumulator se smije zamijeniti samo u pričuvnom načinu rada jer mnogi upravljački uređaji u vozilu prelaze u nultu poziciju i zbog toga ih treba iznova osposobiti, to su npr. električni podizači prozorskih stakala ili radijski kodovi.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL