Auto Portal - LAMBDA SONDE SADA I ZA DIZELSKE MOTORE
LAMBDA SONDE SADA I ZA DIZELSKE MOTORE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 19 Listopad 2010

Image
- Dva od tri gospodarska vozila u Europi s lambda sondama iz Boscha
- Zakonski propisane funkcije samodijagnostike (on-board) zahtijevaju lambda sondu za nadzor upravljanja motorom
- Značaj lambda sondi za poslovanje u radionicama i dalje raste

Lambda sonde vrlo su važne za poštivanje zakonskih graničnih vrijednosti emisije. One tijekom cijelog životnog vijeka vozila optimiziraju potrošnju goriva i osiguravaju ekološki prihvatljiv rad vozila. Lambda sonde se ugrađuju u gotovo svako osobno vozilo s benzinskim motorom, a kod dizelskih modela od standarda za ispušne plinove EU4. Kao vodeći proizvođač originalne opreme Bosch u svojem programu rezervnih dijelova ima odgovarajuću lambda sondu za gotovo svako vozilo, pokriva oko 85 posto tržišta i ima najširi program. Sada je ponuda rezervnih dijelova za radionice proširena sa sondama za dizelske motore. Kako bi smanjio veliku raznolikost tipova za radionice, Bosch je osim toga i sažeo čitavu liniju lambda sondi. Tako je primjerice 300 različitih lambda sondi za vozila jednog velikog proizvođača automobila smanjeno na 22. To je između ostalog postignuto sažimanjem različitih duljina kablova. Sondama su k tome priloženi različiti elementi za pričvršćivanje.

Nova serijska razvojna rješenja aktualno ulaze u program rezervnih dijelova
Važnost lambda sondi u konstrukciji vozila, a time i za poslovanje radionice sve će više rasti osobito na temelju sve oštrijih graničnih vrijednosti emisija. Tako se danas u vozilima s benzinskim motorom često ugrađuju dvije lambda sonde po ispušnom sustavu. Pritom druga sonda iza katalizatora kontinuirano ispituje funkciju naknadne obrade ispušnih plinova. Lambda sonda je i kod vozila s dizelskim motorom postala standardnim sastavnim elementom. Novi koncepti naknadne obrade ispušnih plinova povećavaju njezinu zastupljenost u opremi. Ona kod dizelskih motora kao i kod benzinskih služi za poštivanje strogih propisa o ispušnim plinovima. Zahvaljujući njezinoj regulacijskoj funkciji smanjuje se disperzija emisije i izbjegava stvaranje dima kod dizelskih motora prilikom ubrzanja. Kontinuiranim daljnjim razvojem lambda sonde Bosch je pridonio stalnom poboljšavanju stupnja učinkovitosti lambda sonde. Radionice aktualne sonde mogu pronaći u programu rezervnih dijelova.

Image

Sigurno dijagnosticiranje neispravnih lambda sondi
Moderne lambda sonde iz Boscha koncipirane su za cjelokupni životni vijek vozila. No primjerice onečišćeno gorivo ili ostaci ulja kod sagorijevanja mogu skratiti životni vijek lambda sondi. Neispravna lambda sonda vodi do lošijeg ponašanja ispušnih plinova i laganog povećanja potrošnje goriva. Zato se funkcija lambda sondi u modernim vozilima ispituje u okviru samodijagnostike (OBD). Radionica tako dobiva upozorenje kada je neka sonda neispravna i treba je zamijeniti.

Bosch ima dugogodišnje iskustvo u razvoju i proizvodnji
Bosch kao izumitelj lambda sonde već gotovo 35 godina serijski proizvodi lambda sonde. Danas se u Boschevim pogonima diljem svijeta godišnje proizvede oko 45 milijuna sondi. Tako samo u Europi dva od tri gospodarska vozila u originalnoj opremi imaju i lambda sondu. Lambda sonda koju je razvio Bosch imala je premijeru 1976. godine u američkoj varijanti Volva 264. Lambda sonda se u međuvremenu standardno primjenjuje u ispušnom sustavu benzinskih motora. Od 2002. godine serijski se primjenjuje i u dizelskim vozilima.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 18 Listopad 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL