Auto Portal - VOZILI SMO VOLKSWAGEN AMAROK
VOZILI SMO VOLKSWAGEN AMAROK PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 29 Listopad 2010
Image

Volkswagen je u jesen 2009. godine predstavio svoje novo vozilo kakvo do tada nije imao u ponudi. Volkswagen Amarok je prvi pick-up jednog europskog proizvođača automobila koji se proizvodi u Južnoj i Srednjoj Americi, gdje se i prvo počeo prodavati u proljeće 2010. godine. Tijekom ljeta 2010. godine prodaja je počela i na europskom tržištu, prvo u Njemačkoj, a sada je taj model došao i u Hrvatsku. Ime Amarok potječe iz jezika eskimskog naroda Inuita, koji živi u Sjevernoj Kanadi i na Grenlandu, a označava vuka. Inuiti vuka smatraju kraljem divljine, koji impresionira svojom snagom i robusnošću, izdržljivošću i nadmoćnošću. Osim toga, ime u romanskim jezicima, koji su u upotrebi na glavnim tržištima Brazilu i Argentini, asocira na rečenicu 'on voli kamen'. Upravo na ovim tržištima, na kojima su zbog svoje raznolikosti pick-upovi najtraženiji kao gospodarska vozila i vozila za slobodno vrijeme, pouzdanost i sposobnost upotrebe u off-road uvjetima Amaroka bit će presudan razlog za kupnju.

Image
Vozili smo na off-roadu po motokros stazi novi model kojim VW prvi put ulazi u segment pickupova

S Amarokom Volkswagen ulazi na svjetsko tržište pick-upova, kojim su dosad pretežno dominirali japanski proizvođači. Amarok je prvi pick-up ove vrste jednog europskog volumenskog proizvođača i ulazi u segment gospodarskih vozila nosivosti do 1 tone. Potpuno nanovo razvijeni Amarok na početku će se nuditi kao pick-up s duplom kabinom (Double Cab) i pogonom na sva četiri kotača. U ponudi je i izvedba s pojedinačnom kabinom (Single Cab). U njegove značajne osobine pored moderne i robusne tehnike spadaju štedljivi motori i aktualni Volkswagenov dizajnerski stil.

Image
VW Amarok u elementu – ima sva svojstva kao i pravi terenac pa mu blato ne predstavlja nikakav problem, a opet pruža komfor i luksuz osobnog automobila više klase

Tvrtka P.Z.Auto i njen dio odgovoran za prodaju gospodarskih vozila pripremio je hrvatsku prezentaciju za novinare i potencijalne kupce. Mjesto prvih probnih vožnji tako je održano na motokros stazi u Zaboku, gdje smo se kao koza penjali po zagorskim bregima koji su bili dovoljno sklizavi s obzirom na puno kiše unatrag nekoliko dana. Sveukupno po asfaltu smo prešli tek desetak kilometara, a ni po motokros stazi nismo više, ali mala prevaljena udaljenost i nije nešto neobično s obzirom da smo se sa serijskim modelima penjali i spuštali po strmim brdima u prvom stupnju prijenosa kako to i dolikuje off-road vožnji.

Image

Ispod prednjeg poklopca Amaroka nalaze se moderni, snažni i istovremeno štedljivi common-rail turbodizel (TDI) motori najnovije generacije. Potrošnja i emisija Amaroka ostvarivat će najbolje vrijednosti u pick-up segmentu. Amarok, prvi Volkswagenov pickup srednje klase, na hrvatsko tržište dolazi sa tri motora (Bi-TDI 163 KS; TDI 122 KS; TSI 160 KS). S prosječnom potrošnjom goriva od 7,8 l/100 km Amarok je k tome najštedljiviji pickup u klasi te dokazuje da jedan veliki i snažan auto može djelotvorno koristiti energiju. S 2,0-l-TDI Biturbo motorom (120 kW/163 KS), Amarok kao prvi pickup u svojoj klasi postiže CO2 vrijednosti ispod 200 g. Pri tom svi motori ispunjavaju Euro 5 normu. Amarok dolazi na tržište u dvije karoserijske verzije, kao Single i Double Cab s teretnim otvorenim prostorom. Širina teretnog prostora između blatobrana stražnjih kotača je 1,2 metra, a u usporedbi s Amarokom sa četverovratnom duplom kabinom SingleCab pri istoj dužini vozila raspolaže 2,20 m dugom utovarnom površinom. Tako se poprečno jedna iza druge mogu staviti dvije euro palete.

Image

VW Amarok dolazi s tri vrste prijenosa snage. Prvi ponuđeni oblik prijenosa snage je 4x2 pogon, pri čemu je stalni pogon izveden samo na stražnje kotače. Drugi u ponudi je 4MOTION Heavy Duty pogon kod kojeg se po želji može iz 4x2 pretvoriti u 4x4 pogon uz redukciju i zaustavljač stražnjeg diferencijala. Kod uključenog 4x4 prijenosa snage na sve kotače kod verzije 4MOTION Heavy Duty fiksni je omjer raspodjele momenta i snage na prednje i stražnje kotače u omjeru 50:50 posto. To je verzija prijenosa snage za koju bi se trebali odlučiti svi kupci koji će vozilo koristiti u teškim terenskim uvjetima, te su u tom slučaju off-road mogućnosti Amaroka ravnopravne s bilo kojim drugim off-road vozilom koje nije pick-up oblika. Pri tom želimo istaknuti da je prebacivanje iz 4x2 u 4x4 pogon i obrnuto moguće izvesti u vožnji u bilo kojem trenutku i nije potrebno zaustaviti vozilo. Za uključivanje redukcije (4x4Low) potrebno je vozilo zaustaviti i prije toga 4x4 pogon treba biti uključen. Mehanička blokada stražnjeg diferencijala je 100 postotna i smije se koristiti do najveće brzine 40 km/h.

Image

Kao treća verzija prijenosa snage i momenta je verzija 4MOTION Permanent koja ima stalan pogon na sve kotače s distribucijom momenta i snage između prednje i stražnje osovine koja se automatski raspoređuje od omjera 40:60% do 60:40%. Pri tom Torsen diferencijal osigurava odlična off-road svojstva. Ova verzija prijenosa snage nema mogućnost korištenja redukcije (4x4Low). To je verzija koja se preporuča vlasnicima koji će se uglavnom voziti po asfaltu uz tek manje izlete na off-road teren. Za sve verzije u prodaji ESP sustav može se dobiti uz doplatu, a svakako bismo istaknuli i jedan fenomenalan podatak, da Amarok opterećen teretom od 1000 kg je u stanju se bez problema popeti po usponu od 100%, odnosno po nagibu od 45 stupnjeva. I još jedna napomena, VW Amarok se može registrirati samo kao teretno vozilo, a ne kao osobno vozilo, ali ga mogu kupiti i registrirati fizičke i pravne osobe.

Image

Cijene još trenutačno nisu poznate i bit će objavljene tijekom prosinca 2010. godine, ali iz tvrtke P.Z.Auto najavljuju da će biti izuzetno konkurentne i na razini trenutačnih konkurenata na tržištu. S obzirom da je VW Amarok oblikom i onim što nudi dovoljno drugačiji od poznate konkurencije za očekivati je i odlična reakcija hrvatskih kupaca. Opširniji prikaz iskustva s off-roaderske prezentacije novog VW Amaroka možete pročitati već u petak ujutro, a do onda možete uživati i u već do sada objavljenim člancima.

Davor Kindy

Image

VW AMAROK DOBIO NAGRADU INTERNATIONAL PICKUP AWARD
Žiri proglasio Amarok za najbolje vozilo u pickup klasi gospodarskih vozila
Volkswagen gospodarska vozila dobila su za vozilo Amarok nagradu 'International Pickup Award', koja se prvi put dodjeljuje za ovu klasu vozila. Žiri sastavljen od članova iz 23 zemlje izabrao je pickup Volkswagen gospodarskih vozila za najbolje vozilo u klasi. Pri ocjeni vozila pored ekonomičnosti odlučujući čimbenici su bili ponašanje u vožnji na cesti i off-road terenu. Za oduševljenje članova žirija pobrinuli su se različite pogonske verzije s ručnim uključivanjem pogona na sva četiri kotača ili s permanentnim pogonom na sva četiri kotača s torzijskim diferencijalom. Po mišljenju žirija permanentni pogon je važniji s obzirom da se vozila sve više voze of-road, a sve manje po asfaltu. I pozicije sjedanja na svih pet sjedala te oprema Amaroka ocijenjeni su odličnima. Pohvaljeni su i štedljivi 2,0 Biturbo TDI motor, koji s visokim okretnim momentom i najvećom snagom 163 KS osigurava mnoštvo užitka u vožnji.

Još fotografija…

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 11 Studeni 2010 )
 
Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL