Auto Portal - SMIJU LI ME KAZNITI, ZBOG VEZIVANJA POJASA ISPOD RAMENA
SMIJU LI ME KAZNITI, ZBOG VEZIVANJA POJASA ISPOD RAMENA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 06 Studeni 2010

Image

Budući da sam visok gotovo dva metra, držim ga ispod ramena, a ne na ramenu, jer mi smeta. Znam da to nije striktno po propisu, ali mislim da nije ni protiv propisa. Do sada zbog toga nisam imao nikakvih problema, ali me prošli tjedan zaustavio policajac te napisao kaznu od 500 kn, koju bih trebao platiti. Mogu li se žaliti ili tražiti da mi se kazna promijeni u opomenu?

Ivan N.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Nemate osnova za žalbu, jer ste neosporno napravili prekršaj, po članku 163. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač i suputnici dužni su tijekom vožnje biti propisano vezani pojasom, koji su po propisu izvedeni u tri točke te se vezuje preko ramena. Vezivanjem ispod ramena ne samo da ste kršili propise, nego ste sebe izlagali riziku, jer bi vas pojas vezan ispod ramena u slučaju sudara ozlijedio. Mnogi neodgovorni vozači i suputnici sigurnosni pojas vezuju iza leđa, kako bi ‘prevarili’ kontrolni sustav automobila i ušutkali prodoran signal. To je također kršenje zakona, po spomenutom članku.

Image
Ako niste bili ispravno vezani pojasom preko ramena, djelatnik prometne policije vas je ispravno kaznio

Zadnja Promjena ( Subota, 06 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL