Auto Portal - VOLVO EKOLOŠKA VIZIJA DRIVE TOWARDS ZERO
VOLVO EKOLOŠKA VIZIJA DRIVE TOWARDS ZERO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 09 Studeni 2010

Image

'Drive Towards Zero' vizija je Volva s ciljem razvoja automobila potpuno oslobođenih štetnih ispušnih emisija. Svakim danom prave se novi koraci prema ostvarenju te vizije. Neki od tih koraka su visokoučinkoviti dizelski motori izuzetno male emisije ugljičnog dioksida, električni C30 DRIVe i najava plug-in hibrida 2012. godine. U vrijeme kada se automobilska industrija nalazi pod velikim pritiskom ekologa brojni se proizvođači trude udovoljiti njihovim željama i omogućiti „čišću“ budućnost bez korištenja fosilnih goriva. Jedan od njih je i Volvo koji konstantno radi na razvoju napredne zelene tehnologije.

Image

'Mi već sada posjedujemo brojne modele s izuzetno niskom emisjom ugljičnog dioksida, a elektrifikacija je važan dio borbe za nultu emisiju', ističe Paul Gustavsson, direktor strategije elekrifikacije pri Volvo Cars. Posvećenost Volva ekologiji datira još od 70-tih godina prošlog stoljeća, te obuhvaća čitav životni ciklus automobila - od dizajna, konstruiranja i produkcije do korištenja, servisiranja i reciklaže. Težište leži na učinkovitosti korištenja energije, smanjenju emisija i anti-alergijskim interijerima. Volvo je 2008. godine predstavio DRIVe amblem - simbol koji označava ekološki podobne automobile. Svi modeli izrađeni pod tim amblemom potvrđuju posvećenost i misiju Volva za konstantnim unaprijeđenjem zelene tehnologije. U svom ekološkom radu Volvo prati tri glavna pravca: unaprijeđenje učinkovitosti, obnovljiva goriva i elektrifikaciju.

Image

Učinkoviti dizelski motori
Volvo DRIVe serija automobila sastoji se od nekoliko modela pokretanih izuzetno učinkovitim dizelskim motorima. Volvo modeli C30, S40 i V50 trenutno su najekonomičniji članovi DRIVe obitelji s kombiniranom potrošnjom od samo 3,8 litara na 100 km i emisijom ugljičnog dioksida od 99 g/km. Volvo je uvjeren da je najučinkovitiji način kratkoročnog smanjenja štetnih emisija zapravo smanjenje potrošnje postojećih pogonskih agregata, jer smanjenje emisija atomobila koji se prodaju u velikim količinama ima veći krajnji učinak. U nadolazećim godinama Volvo planira uvođenje ekonomičnih dizelaša sa start&stop tehnologijom ugrađenom u sve svoje modele.

Image

Obnovljiva goriva
Korištenje obnovljivih goriva jedan je od dodatnih načina smanjenja štetnih emisija. Volvo stoga nudi modele koji kao pogonsko gorivo mogu koristiti benzin, dizel, etanol i prirodni plin. Volvo Flexifuel modeli, koji za pogon mogu koristiti i benzin i bioetanol, posebno su zanimljivi, a u sljedećim godinama Volvo planira koištenje druge generacije bio goriva kao što je sintetički dizel.

Hibridi i električna vozila
Volvo će 2012. godine predstaviti plug-in hibridni automobil koji se električnom energijom može dopunjavati preko kućne utičnice. Ovi automobili pored električnog posjeduju i klasični motor s unutrašnjim sagorijevanjem, koji zapravo služi za produženje dosega kretanja, nakon pražnjenja baterija. Volvo C30 DRIVe Electric, koji je privukao značajnu međunarodnu pažnju, već je tu, a uskoro počinju i prve isporuke.

Image

Početak razvoja gorivih jedinica
Ekološke inicijative Volva tu se ne zaustvaljaju pa Volvo čini i sljedeći korak prema novoj generaciji električnih vozila. Potpomognut švedskom agencijom za energetiku Volvo započinje razvoj gorivih jedinica koje će biti u mogućnosti povećati autonomiju kretanja električnih vozila na 250 km, a bez emisije štetnog ugljičnog dioksida. Navedena tehnologija podrazumijeva pretvaranje tekućeg goriva, u ovom slučaju benzina, u hidrogenski plin koji se zatim pretvara u električnu energiju što snabdijeva električni motor. Ova tehnologija generira električnu energiju bez emisija ugljičnog oksida, natrijevog oksida, sumpor oksida i čestica, te se tehnologija može koristiti i kod obnovljivih goriva. Cilj je do 2012. godine razviti dva prototipa na bazi Volva C30 DRIVe Electric kako bi se isti koristili za testiranje u svakodnevnom prometu.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Utorak, 09 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL