Auto Portal - PROVJERA RAZINE I DOLIJEVANJE MOTORNOG ULJA
PROVJERA RAZINE I DOLIJEVANJE MOTORNOG ULJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 19 Studeni 2010

Image

U motoru treba uvijek biti dovoljno motornog ulja, odnosno razina mu treba biti između ‘min’ i ‘max’ na mjernoj šipki. Zimi je, radi bržeg zagrijavanja, preporučljivo da bude na sredini, a ljeti, radi boljeg hlađenja, na maksimumu. Preporučljivo je u prtljažniku imati litru motornog ulja, kako bi ga se po potrebi moglo doliti. Griješe oni koji voze s uljem ispod minimuma i štede na dolijevanju, jer će 'ionako uskoro kompletno izmijeniti ulje'. Time skraćuju vijek motora te riskiraju njegovo oštećenje, a u drastičnim slučajevima i uništenje.

Svaki motor troši određenu količinu motornog ulja, jer treći klipni prsten - strugač ulja ostavlja minimalnu količinu ulja na cilindarskim stjenkama (uljni film), kako bi se zadržala mogućnost podmazivanja i ta količina potom izgori. Kvalitetna motorna ulja imaju dvostruku ulogu: postojanija su na izgaranje te se manje troše. Uz to, kvalitetnim temeljnim sastavom i promišljenim sastavom aditiva sprječavaju, odnosno usporavaju trošenje cilindara i klipnih prstenova, što izravno smanjuje potrošnju ulja.

Image
Razina motornog ulja treba biti između ‘min’ i ‘max’ na mjernoj šipki

Zbog toga treba uvijek koristiti najkvalitetnija dostupna motorna ulja, kakva u svom programu ima Valvoline. Na njima se nikada ne smije štedjeti, jer na tržištu ima dosta proizvoda neodgovarajuće i sumnjive kvalitete, pa 'jeftinije' u konačnici ispadne stostruko skuplje. Posebno ističemo novu generaciju sintetičnih ulja SynPower 5W-40, koja ispunjavaju najstrože zahtjeve svih proizvođača motornih vozila, osiguravajući visoke performanse i povoljnu potrošnju goriva te pouzdanost i dugovječnost svakog automobilskog motora.

I na kraju najvažnije: i kod najboljih motora, čak i potpuno novih, i uz korištenje najkvalitetnijih motornih ulja, treba redovito provjeravati i po potrebi dolijevati motorno ulje. Kod novih motora dovoljno je jedanput tjedno, a kod starijih, sklonih potrošnji ulja, razinu kontrolirajte te po potrebi ulje dolijevajte svakog tjedna.

(ij)

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL