Auto Portal - DOT OZNAKA, OD VAŽNOSTI DO PRETJERIVANJA
DOT OZNAKA, OD VAŽNOSTI DO PRETJERIVANJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 22 Studeni 2010
Image

Pri kupnji guma većina kupaca traži što novije gume, jer su uvjereni da je to kvarljiva roba. S druge strane, prodavači ih uvjeravaju da se guma stara do pet godina smatra novom. Zbog toga se često lome koplja oko četveroznamenkaste DOT oznake (tjedan i godina proizvodnje) i što ih se više u to uvjerava, to su uvjereniji da im se želi podvaliti stara roba. Na nosećoj slici je guma DOT oznake 5004, dakle proizvedena u 50. tjednu 2004. Činjenice stoje ovako: po EU standardima guma do pet godina smatra se novom, a svaki prodavatelj, kad naručuje gume dužan je primiti gumu staru do dvije godine. Guma se sastoji od noseće strukture, gazećeg pojasa i vulkaniziranog gumenog sloja. Noseća se struktura sastoji od (u pravilu) dvije oplate od radijalno opletenih kompozitnih vlakana. Gazeći se pojas sastoji od dvije oplate od čelične mreže dva polimerna sloja.

Image
Mnogi nepotrebno pretjeruju s traženjem što novijih guma, iako se gume više uništavaju u dva dana na jakom suncu, nego u dvije godine u skladištu

Materijal gume je smjesa elastomera (prirodnog ili sintetskog kaučuka), punila (čađa ili silicijeva kiselina), aromatskih ulja i dodataka (protiv starenja, i djelovanja UV zraka). Najčešće se koristi smjesa polibutadiena BR i stiren-butadien SBR, s odgovarajućom aditivima protiv starenja i sunca. U Europi se sigurnost u prometu piše velikim slovom i zasigurno se to ne bi propisivalo, da nije istinito. Također, s gospodarskog i ekološkog aspekta bilo bi neprihvatljivo da guma ubrzano stari. Predrasude imaju utemeljenje u prošlosti kad su gume bile od prirodnog kaučuka i brzo su degradirale (otvrdnule i popucale). Ispitivanja su pokazala za guma najbolja svojstva dobiva šest mjeseci nakon proizvodnje, u postupku ‘dozrijevanja’ odnosno naknadne polimerizacije i zadržava ih godinama. Puno važnije od starosti je način skladištenja, jer neki prodavači gume drže u nepovoljnim uvjetima. Još je važnije voziti s ispravnim tlakom u gumama, izbjegavati penjanje na rubnjak te koristiti posebne naplatke za zimske gume, kako ne bi trebalo maltretirati gumu skidanjem i stavljanjem na naplatak.

(žm)

Još fotografija…

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 21 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL