Auto Portal - BOSCH FILTER ZA GORIVO PRILAGOĐEN SVAKOM TIPU MOTORA
BOSCH FILTER ZA GORIVO PRILAGOĐEN SVAKOM TIPU MOTORA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 24 Studeni 2010

Image
- Bosch filteri za gorivo štite moderne sustave ubrizgavanja
- Široki program s kvalitetom originalne opreme

Danas su Bosch filteri za gorivo proizvodi visoke tehnologije koji zadržavaju i najsitnije nečistoće u gorivu i tako pouzdano i tijekom duljeg perioda štite moderne sustave ubrizgavanja. Otkad je Bosch 1930. godine proizveo prve filtere za gorivo, zajedno s razvojem motorne tehnologije stalno rastu i zahtjevi za učinak filtera. U ranim danima automobila začepljenje brizgaljki rasplinjača zbog onečišćenog goriva bio je jedan od najčešćih uzroka kvarova. Bosch filteri za goriva već su tada rješavali te probleme. Prvi veliki izazov filteri su ispunili s uvođenjem sustava ubrizgavanja u dizelske motore. Naime, tada su već i relativno sitne nečistoće u gorivu mogle začepiti dovode, brizgaljke i pumpe i tako „paralizirati“ vozilo. Bosch je 1936. godine prvi puta primijenio posebni papir za filtere materijal koji je stalno usavršavan i koji se zbog svojeg dobrog djelovanja upotrebljava i danas.

Image
Filteri s naprednom tehnologijom odvajaju i najsitnije čestice

Danas Bosch proizvodi filtere prilagođene svim tipovima motora – od benzinskih filtera za motore s rasplinjačem do dizelskih filtera s integriranim grijanjem i senzorikom za common-rail sustave za ubrizgavanje dizela. Posebice moderna dizelska tehnika postavlja najviše zahtjeve za filtere za gorivo. Kako bi se pumpe, brizgaljke i ventili proizvedeni s preciznošću od tisućinke milimetra mogli zaštititi, svakako je potrebno pouzdano filtriranje i najsitnijih čestica te odvajanje vode. Filteri za gorivo izloženi su posebnim zahtjevima zbog sve češće uporabe ili dodavanja biodizelskih goriva. Budući da biodizel snažnije veže vodu od konvencionalnih dizelskih goriva, odvajanje vode je znatno teže. Osim toga, sastojci biodizela mogu brže začepiti filter za gorivo. Razgradnja samog biodizela može zahvatiti i kućište i brtve filtera, što može izazvati koksiranje brizgaljki za ubrizgavanje. Zato se Bosch dizelski filteri za primjenu kod biodizela proizvode od posebnih materijala za brtve i kućište kao i poboljšanih medija filtera. Kod uporabe biodizela vrlo je važno i zagrijavanje filtera pa je Bosch razvio dizelske filtere s aktivnim i pasivnim zagrijavanjem koji sprječavaju začepljenje filtera.

Image
Bosch filter za gorivo ispunjava nove zahtjeve kod korištenja biodizela i tehnike hibridnih vozila

Inženjeri Boscha razvili su posebne filtere za gorivo i za nova vozila s automatikom start/stop. Zbog povećanog broja startanja motora filter je izložen snažnijim pulsacijama pritiska i zato mora biti stabilnije konstruiran kako bi se izbjeglo rasprsnuće. Kod vozila na hibridni pogon izazov se skriva u skučenosti prostora motora zbog brojnih dodatnih komponenti. U tu svrhu razvijeni su osobito mali filteri koji ispunjavaju iste zahtjeve glede filtriranja i izdržljivosti kao i oni kod konvencionalnih vozila. Filteri za gotovo svako vozilo u Bosch programu rezervnih dijelova Kako bi se trajno osigurao optimalni učinak filtera, filtere za gorivo treba mijenjati u propisanim intervalima. Zato Bosch program rezervnih dijelova i za radioničke servise obuhvaća više od 400 tipova filtera s kvalitetom originalne opreme i tako pokriva široko tržište. Bosch godišnje proizvodi oko 15 milijuna filtera za originalnu opremu i tržište rezervnih dijelova. Naime, brojni proizvođači automobila koriste znanja i vještine Boscha kao vodećeg sistemskog dobavljača uređaja za ubrizgavanje i za originalnu opremu s filterima za gorivo.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Utorak, 23 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL