Auto Portal - MAZDIN LOGOTIP KROZ STOLJEĆE
MAZDIN LOGOTIP KROZ STOLJEĆE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 29 Studeni 2010

Image

Evolucija logotipa odražava razvijanje branda kroz vrijeme, obuhvaćajući njegov duh i težnju prema budućnosti. U svojih 90 godina postojanja (Mazda’s 90th Anniversary), Mazdin brand prošao je kroz bogatu i fascinantnu evoluciju, a njezin logotip je postao jedan od najpoznatijih u automobilskoj industriji.

Image
Mazda logo 1936. godine

Ovo je prvi zabilježeni Mazdin logotip iz 1936. godine. registriran kao zaštitni znak Mazde kada je Mazda započela s proizvodnjom kamiona na tri kotača. Ime Mazda potječe od Ahura Mazda, boga mudrosti, inteligencije i harmonije iz rane civilizacije zapadne Azije. Također proizlazi i iz prilagođene verzije imena Jujiro Matsuda, osnivača Mazde.

Image
Mazda logo 1936. godine

Mazda je 1936. predstavila i ovaj simbol inspiriran grbom Mazdinog rodnog grada. Izražava snažnu vezu branda i Hiroshime, gdje je i danas globalno sjedište kompanije. Vrhovi u sredini logotipa formiraju trostruko 'M' koje simbolizira Mazdu kao auto proizvođača (Mazda as a motor manufacturer). Krila s obje strane predstavljaju Mazdinu agilnost, brzinu i sposobnost da doseže nove visine. I korporativni logotip i logotip branda predstavljeni su u isto vrijeme kako bi se osiguralo da oni koji ga vide na kompanijim proizvodima znaju da Mazdini korijeni leže u Hiroshimi.

Image
Mazda logo 1959. godine

Predstavljanje ovog klasičnog 'M' logotipa bilo je u isto vrijeme kao i predstavljanje Mazdinog osobnog automobila 1959. Prvi automobil s tim logotipom bio je Mazda R360 coupe s nekoliko naprednih Mazdinih tehnologija – automobil koji je prekinuo s usvojenim pravilima ponašanja, objavljujući budućnost Mazdinih osobnih automobila.

Image
Mazda logo 1975. godine

Ovaj bezvremenski logotip predstavljen je 1975. godine istovremeno s Mazdinim novim korporacijskim identitetom. Danas, 35 godina poslije, logotip je ostao nerazdvojni dio Mazdinog vizualnog ideniteta.

Image
Mazda logo 1992. godine

Ovaj logotip predstavljen je 1992. godine i popraćen je Mazdinim korporativnim logotipom iz 1975. Njegov oblik izražava veličinu krila, sunce i krug svijetlosti te se iz njega poslije razvio Mazdin sadašnji logotip.

Image
Mazda logo 1997. godine

Ovaj logotip predstavljen je u lipnju 1997. Prikazuje Mazdino “M” dok izraženo “V” simbolizira kako kompanija proteže svoja krila i kreće prema budućnosti. Predstavlja kreativnost, misiju i vitalnost i Mazdinu konstantnu težnju za rastom i napretkom. Ovaj dojam pojačan je 2000. uvođenjem Zoom-Zoom filozofije koja izražava “emociju kretanja” koja se od tad nadalje mogla doživjeti vožnjom svakog Mazdinog automobila što je kompaniju i dalje vodilo putem uspjeha.

Mazdina namjera bila je da ovaj logotip predstavlja simbol savršenosti, uspješnosti i da nudi svojevrsno obećanje izvrsnosti kupcima diljem svijeta. Također izražava Mazdinu predanost isporučivanju kvalitetnih proizvoda koji svojim vlasnicima nude iznimno zadovoljstvo vožnje i različitost.

Image
Mazda u 2008. godini

Mazda je 2008 predstavila novi globalni vizualni identitet. Ne mjenjajući sam logotip, novi identitet simbolizira uspješan smjer kompanije s evolucijom i inovacijom kao njenim ključnim vrijednostima. Novi vizualni identitet uključuje novo ‘dinamično krilo’ i Zoom-Zoom slova sada ukošena tako da izražavaju pokret i hrabru prirodu Mazda Motor Corporation.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL