Auto Portal - BOSCH I SAMSUNG SDI ZAJEDNIČKI ULAŽU U NOVU TEHNOLOGIJU
BOSCH I SAMSUNG SDI ZAJEDNIČKI ULAŽU U NOVU TEHNOLOGIJU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 01 Prosinac 2010

Image

U Ulsanu u Koreji SB LiMotive službeno je pustio u pogon novu tvornicu. U njoj će se proizvoditi litij-ionske akumulatorske ćelije za hibridna i električna vozila. Na ceremoniji otvorenja proizvodnog pogona Franz Fehrenbach, predsjedatelj upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH, rekao je: ‘Hvatanjem ukoštac s razvojem i proizvodnjom litij-ionskih akumulatorskih ćelija za hibridna i električna vozila koristimo priliku da oblikujemo budućnost mobilnosti.‘ ‘Nova tvornica doprinijet će uspjehu elektrifikacije vozila‘, rekao je Chi H. Choi, generalni direktor Samsung SDI-ja.

Image
Presjek LiMotiv litij-ionske akumulatorske ćelije za hibridna i električna vozila

Od postavljanja kamena temeljca u rujnu 2009. tvornica u Ulsanu izgrađena je u samo devet mjeseci. Proizvodni pogon prostire se na 34.000 kvadratnih metara. Tijekom sljedećih nekoliko godina očekuje se da će tvornica otvoriti tisuću radnih mjesta. Proizvodnja će započeti s akumulatorskim ćelijama za projekte manje od serijske proizvodnje. Serijska proizvodnja u velikim razmjerima počet će sljedeće godine. Do 2015. SB LiMotive namjerava povećati kapacitet godišnje proizvodnje ćelija na četiri gigavat-sata – dovoljno za otprilike 180.000 električnih vozila. Zahvaljujući svojoj stručnosti u konstruiranju i izradi, to zajedničko ulaganje već je pridobilo BMW kao klijenta. Već je u 2009. BMW najavio da će kupiti akumulatorske ćelije SB LiMotivea za svoj BMW Megacity Vehicle, čiji je pogon u potpunosti električan. Akumulatorske ćelije SB LiMotivea koriste se i u BMW-ovom konceptu ActiveE. BMW će sljedeće godine započeti proizvodnju tih električnih vozila za testiranje.

Image
Predsjedatelj upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH Franz Ferenbach (sredina) na svečanom otvaranju

SB LiMotive započeo je u rujnu 2008. kao zajedničko ulaganje Boscha i Samsung SDI-ja. Cilj tog saveza jest prilagoditi tehnologiju litij-ionskih akumulatora zahtjevima automobila te tako istražiti tržište za hibridna i električna vozila. Te dvije kompanije zajedno će uložiti oko 500 milijuna dolara u taj projekt do 2013. SB LiMotive danas ima globalno uporište u sve tri glavne ekonomske regije svijeta: Aziji, Europi i objema Amerikama. Sjedište i odjeli za razvoj i odobrenje ćelija tog poduzeća nalaze se u Giheungu u Koreji, a proizvodni pogon u Ulsanu.

Image
SB LiMotive tvornica (Koreja) - proizvodni pogon zauzima 34.000 kvadratnih metara

U njemačkom Feuerbachu pored Stuttgarta razvijaju se akumulatorski sustavi i izrađuju prototipovi. Na lokaciji u Njemačkoj SB LiMotive sastavio je i globalnu ekipu za prodaju, marketing i upravljanje ključnim kupcima. U 2009. SB LiMotive kupio je američku kompaniju Cobasys s tvornicama u Orionu, Michiganu i Springborou u Ohiou. SB LiMotive zapošljava oko 700 ljudi diljem svijeta.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Srijeda, 01 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL