Auto Portal - ZBOG ČEGA VOLKSWAGENOV TURBODIZELAŠ 2.0 TDI NIJE POUZDAN
ZBOG ČEGA VOLKSWAGENOV TURBODIZELAŠ 2.0 TDI NIJE POUZDAN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 02 Prosinac 2010

Image

Doktore izuzetno cijenim vaš rad i imam jedno pitanje. Zasto 2.0 TDI nije pouzdan i u cemu je problem? Sreo sam puno vlasnika Golfa Passata, Leona... i svi su mi rekli kako su jako zadovoljni te da motor odlicno ide ne trosi puno a da ulje pije u normalnim količinama a za kvar na brizgaljke nikad nisu ni čuli? Najlepše vam hvala pozdrav iz Makedonije.

Nikada nismo tvrdili da je 2.0 TDI apsolutno nepouzdan, nego da je nepouzdaniji i manje trajan od 1.9 TDI. To je činjenica, koju će vam potvrditi svi koji znaju kako stoje stvari s Volkswagenovom tehnikom. Prvo, 2.0 TDI je izveden iz 1.9 TDI, povećanjem provrta sa 79,5 na 81 mm (uz zadržavanje hoda od 95,5 mm), što znači da je mehanički više opterećen, a stijenke među cilindrima su tanje. To, međutim nije ni velik ni glavni problem tog motora. Glavni je problem u glavi sa 16 ventila i četiri masivna sklopa pumpa-brizgaljka.

Naime, dugo se smatralo da četiri ventila i jedan pumpno-brizgajući sklop (koji je znatno deblji i masivniji po cilindru uopće nije moguće ugraditi. Volkswagen se ipak odlučio na to, te su stijenke u glavi vrlo tanke i osjetljive. Zbog toga se povećava potrošnja goriva i ulja te smanjuje pouzdanost. To je trebalo biti riješeno sustavom common-rail, ali nažalost prva serija motora 2.0 TDI imala je velikih problema s piezo- brizgalicama Siemens. Ti su problemi u međuvremenu riješeni te kod novih motora nema više problema. Ne može se reći ni da su rabljeni 2.0 TDI loši, ali, kad su rabljeni modeli u pitanju - svakako savjetujemo 1.9 TDI.

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 02 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL