Auto Portal - KAKAV JE MOTOR 1.9 CDTI U OPEL VECTRI IZ 2005.
KAKAV JE MOTOR 1.9 CDTI U OPEL VECTRI IZ 2005. PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 07 Prosinac 2010

Image

Kakve je kvalitete motor 1.9 CDTI u Vectri C, 120 KS, iz 2005. sa 6 stupnjeva. Prešla je 120.000 km. Da li je to isti motor koji se radi i u varijanti od 150 KS i radi ga talijanska tvrtka i koji je jako hvaljen, ali ima slabu točku-zamašnjak. Imam priliku uzeti takvu vectru C za koju znam da je solidne kvalitete ali ne znam kakav je ovaj pogonski agregat, da li je trajan?

Dobro ste informirani. Radi se o vrlo kvalitetnom i solidnom turbodizelašu, kojeg proizvode GM i Fiat u kooperaciji. Izvorno je Fiatove izvedbe, a razvijen je u suradnji s tvrtkom VM u sjeverno-talijanskom gradu Cento, jednoj od najcjenjenijih tvrtki za proizvodnju dizelskih motora. U Centu je sada i glavni GM-ov centar za razvoj dizelskih motora. Verzija sa 120 KS, kod rabljenih primjeraka je preporučljivija nego ona sa 150 KS, jer ima jedno bregasto vratilo i osam ventila (snažnija je verzija DOHC sa 16 ventila). Uz normalno održavanje i vožnju trebao bi do generalnog popravka prijeći 300.000 km. Slabo mu je mjesto zamašnjak s dvije mase, a treba obratiti pozornost i na brizgalice. No, rizik otkazivanja i opće stanje motora može se procijeniti pregledom u specijaliziranom servisu za dizelske motore, gdje biste trebali obaviti temeljit pregled prije kupnje. Već sami možete puno procijeniti - auto hladan treba upaliti iz prve i bez buke. U leru treba raditi mirno (koliko dizelaš može raditi mirno), bez pretjeranih vibracija, a kod dodavanja gasa ne smije biti trzaja (to bi ukazivalo na grešku u zamašnjaku s dvije mase i ne smije dimiti). Ako prođe taj test treba izmjerititlakove kompresije - trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 29 bara. Ako ga kupite, odmah izmijenite zupčasti remen, zajedno s napinjačem..

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 06 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL