Auto Portal - PREDSTAVLJAMO NISSAN LEAF EUROPSKI AUTOMOBIL 2011. GODINE
PREDSTAVLJAMO NISSAN LEAF EUROPSKI AUTOMOBIL 2011. GODINE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 08 Prosinac 2010

Image

Nissan Leaf je prvi Nissanov automobil bez štetnih emisija i s povoljnom cijenom. Leaf spada u srednju klasu, a po karoserijskom tipu to je kombi-limuzina sa petoro vrata koja može prevesti pet odraslih osoba. Međunarodni žiri koji čini 59 automobilističkih novinara iz 23 europske zemlje s finalne liste od sedam automobila za najbolji je proglasio automobil NISSAN LEAF, te će dobiti titulu 'Europski automobil godine 2011'. Nissan Leaf sakupio je najviše bodova (257) i pored mišljenja pojedinih članova žirija koji su mu dali zadnje mjesto u svom glasovanju. Na drugo mjesto, sa 9 bodova manje, plasirala se Alfa Romeo Giulietta sa 248 bodova, a treće mjesto osvojila je Opel/Vauxhall Meriva sa 244 bodova.

Image
Nissan Leaf je prvi električni automobil u povijesti koji je osvojio prestižnu nagradu Car of the Year 2011. U većini europskih zemalja cijena nakon poticaja bit će manja od 30.000 eura

Nissan Leaf za pogon koristi elektromotor u kombinaciji s litij-ionskim baterijama koje se pune iz kućne utičnice napona 230 V, a priključno mjesto na karoseriji je u nosu vozila. Jednim punjenjem litij-ionskih baterija ima doseg od 160 km. Početak prodaje Nissan Leafa planiran je na europskom, japanskom i američkom tržištu. U Ujedinjenom Kraljevstvu Leaf će nakon državnih poticaja stajati 27.471 eura. Uz poticaj cijena koja obuhvaća bateriju iznosi 33.353 eura. Britanska vlada je objavila kako će kupcima posve električnih vozila vratiti 25 posto prodajne cijene, do najviše 5000 funti. Prodaja Leafa u Velikoj Britaniji počet će u veljači 2011.

Image
U Ujedinjenom Kraljevstvu Leaf će nakon državnih poticaja stajati 27.471 eura

Još nekoliko poticaja može dodatno smanjiti troškove i povećati koristi posjedovanja Leafa u Velikoj Britaniji – primjerice oslobođenje od plaćanja trošarine ili poreza na poslovni automobil tijekom petogodišnjeg razdoblja. Zajedno sa znatnom uštedom u troškovima goriva od 513 eura u godini u odnosu na klasičan automobil, Leafa to čini pristupačnom i privlačnom ponudom. Prodajna cijena u Nizozemskoj bit će 32.839 eura. Ondje će potpora imati oblik oslobođenja od plaćanja registracije i poreza na vozilo pa će u razdoblju od pet godina fizičke osobe imati porezne uštede od 6000 eura, a pravne od 19000 eura. Prodaja u Nizozemskoj počinje u prosincu.

Image
Prodajna cijena u Nizozemskoj bit će 32.839 eura

Cijena u Republici Irskoj iznosi 29.995 eura nakon 5000 eura državnih poticaja. Kupci će biti izuzeti iz plaćanja registracije što za automobil segmenta C može iznositi do 3800 eura. Prodaja u Irskoj počinje u veljači iduće godine. Cijena u Portugalu je 29.955 eura nakon 5000 eura državnih poticaja. Portugalskim vlasnicima Nissana Leaf pogodovat će oslobođenje od poreza na vozilo. Prodaja u Portugalu počinje u prosincu ove godine. Nissan je odlučio početi prodaju u tim zemljama zbog znatnih državnih poticaja za kupnju električnih automobila i tekućeg razvoja infrastrukture za punjenje kako bi bili uspješno prihvaćeni. Leaf će do kraja sljedeće godine biti dostupan u svim većim zapadnoeuropskim zemljama.

Image
Moderna i pregledna unutrašnjost čistog električnog vozila

U glavna se Leafova obilježja ubrajaju:
- Pogonski sklop i platforma bez štetnih emisija
- Pristupačna cijena
- Osobit dizajn
- Autonomija za stvarne uvjete – 160 kilometara
- Napredan informatički prijevozni sustav

Ime automobila ‘Leaf’ u prijevodu je ‘list’, kao što lišće pročišćava zrak. Leaf je opremljen kompaktnim pločastim litij-ionskim akumulatorima koji razvijaju više od 90 kW, a pokreće ga elektromotor koji razvija snagu 80 kW i najveći okretni moment 280 Nm. Te vrijednosti jamče zabavnu vožnju s brzim odzivom automobila, odnosno ono što potrošači danas očekuju od tradicionalnih benzinskih automobila.Za razliku od vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, Leafov pogonski sklop nema ispušnu cijev, pa ni emisije CO2 ili drugih stakleničkih plinova. Kombinacija regenerativnoga kočnog sustava i inovativnih litij-ionskih akumulatora omogućuje mu da jednim punjenjem prijeđe 160 km. Opsežna ispitivanja potrošačkih potreba pokazuju da ta autonomija zadovoljava svakidašnje potrebe više od 70 posto svjetskih vozača.

Image
Litij-ionske baterije se pune iz kućne utičnice napona 230 V, a priključno mjesto na karoseriji je u nosu vozila

Nissanov je pristup omogućio lako i praktično punjenje. Brzim punjačem Leaf se može napuniti na 80 posto punog kapaciteta za malo manje od 30 minuta. Punjenje na kućnoj električnoj utičnici traje otprilike 8 sati. Ekran na instrumentnoj ploči prikazuje preostalu Leafovu količinu raspoložive energije ili radijus kretanja, i obližnje postaje za punjenje. Drugo je napredno obilježje mogućnost da se mobitelom uključi klima-uređaj i namjesti početak punjenja akumulatora – čak i kad je automobil isključen. Vrijeme punjenja akumulatora može se unaprijed namjestiti i ugrađenim tajmerom. Nissan Leaf prvo je u nizu Nissanovih električnih vozila i prijelomnica u ostvarenju vizije pokretljivosti bez štetnih emisija Alijanse Renault-Nissan. Prvo Nissanovo električno vozilo proizvodit će se u Oppami, u Japanu, a dodatni su kapaciteti planirani za Smyrnu, u SAD-u. Litij-ionske akumulatore proizvodi tvornica u japanskoj Zami, a dodatni su kapaciteti predviđeni u SAD-u, Velikoj Britaniji i Portugalu. Ispituju se i druge pogodne lokacije diljem svijeta.

(dvk)

Još fotografija...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 16 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL