Auto Portal - ALFA 1.9 JTD TEŠKO VERGLA I NAKON UGRADNJE NOVOG AKUMULATORA
ALFA 1.9 JTD TEŠKO VERGLA I NAKON UGRADNJE NOVOG AKUMULATORA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010

Image

Poštovani, sve pohvale za forum i web site. Imam jedan problem sa svojom alfom 1.9 jtd 150 KS, auto je prešao 60.000 km. Bio je parkiran u garaži oko 20ak dana i kod pokusaja paljenja motor je teško vrtio. Akumulator je odmah izmijenjen sa novim istih karakteristika i potpuno ispravnim. Isti problem se pojavio i nakon izmjene akumulatora. Sva elektronika normalno radi, xenoni i ostalo ali auto jedva vergla. Da li mi možete reći moguće uzroke ovog problema. Dosad mogu reći sve najbolje o vozilu ali valjda ga ne treba previše hvaliti. Hvala unaprijed

Molim da se ubuduće navede tip automobila i godina proizvodnje, jer to olakšava odgovor. Odmah treba naglasiti da je u prvom koraku napravljena pogreška, jer je prije ugradnje novog akumulatora trebalo utvrditi je li sve u redu s električnom instalacijom. Budući je automobil loše verglao i nakon ugradnje novog akumulatora treba prvo posumnjati na povećan otpor u elektropokretaču. Savjetujemo vam odlazak kod dobrog autoelektričara radi servisiranja elektropokretača (anlasera) i alternatora. To je nakon pet-šest godina preporučljivo napraviti i preventivno, jer se tada poboljšava punjenje akumulatora, olakšava startanje motora, a i smanjuju otpori motora (smanjuje potrošnja).

Ako to ne pomogne, treba otići u specijalizirani servis za dizelska motore, gdje u prvoj fazi treba izmjeriti kompresiju (to je poput vađenja krvi prije ozbiljnijeg pregleda). Naime, loše paljenje hladnog dizelskog motora uvijek indicira na problem s kompresijom (zbog ventila ili karika/prstenova). U vašem je slučaju to manja vjerojatnost, jer je primran razlog u premaloj brzini vrtnje. Naime, tek kad se postigne određena brzina vrtnje motora, upravljačka elektronika motora inicira ubrizgavanje goriva. Kvalitetu paljenja poboljšava i čišćenje/kalibriranje brizgalica, odnosno izmjena istrošenih te podešavanje vremena ubrizgavanja.

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL