Auto Portal - ISPLATI LI SE ADITIV NA BAZI KERAMIKE, ZA MOTORNO ULJE
ISPLATI LI SE ADITIV NA BAZI KERAMIKE, ZA MOTORNO ULJE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 24 Prosinac 2010

Image

Redovno čitam vaše savjete i vidim da često preporučujete keramički aditiv za ulje, koji poboljšava kompresiju kod delimično istrošenih motora, pa me interesuje koliko navedeni aditiv kilometara može trajati te da li je posle toga moguće ponovo upotrebiti isti aditiv, da bi se opet produzio vijek trajanja istom motoru? i još jedno pitanje u vezi istog aditiva: čuo sam da posle njegove upotrebe više nije moguće uraditi generalku motora. Da li je to tačno, i koliko košta navedeni aditiv?

Kad su aditivi za ulje u pitanju, vrijedi pravilo da je svako kvalitetno motorno ulje opremljeno svim potrebnim aditivima, te dodatni nisu potrebni. Najbolje je koristiti kvalitetno motorno ulje, a postoje i specijalizitana za već djelomično istrošene motore. Takvo je Valvoline MaxLife 10W-40, za atmosferske motore, i 5W-40 za turbo motore. Međutim, kad motor počinje pokazivati znkove dotrajavanja (dimi iz ispušne cijevi, pad kompresije u cilindrima, nemiran rad, gubitak snage...), tada pomažu specijalni aditivi za ulje.

Savjetujemo Liqui Moly (LM) - aditiv na bazi molibdenovog disulfida (MoS2), kojeg su razvili Nijemci sredinom 30-ih, za potrebe motora borbenih zrakoplova i tenkova, da ne bi odmah zaribali kad ostanu bez ulja. U težim slučajevima, kad je motor pred generalkom, savjetujemo i aditiv na bazi keramike. Kad se jednom počne koristiti, preporučljivo ga je koristiti stalno, u propisanoj dozi. Zasigurno produžavaju vijek motora. Ne savjetujemo aditiv za ulje na bazi teflona, jer može začepiti uljne kanale i prouzročiti štetu (uništenje motora). Ako se kvalitetni aditivi koriste ispravno, produljit će vijek dotrajalom motoru i neće utjecati na postupak generalnog popravka (kad postane nužan). O cijenama se raspitajte u specijaliziranim prodavaonicama. Preporučljivo ih je obići što više, radi usporedbe cijena.

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 23 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL