Auto Portal - VIDEO USPOREDNI TEST ALLSEASON GUME PROTIV ZIMSKIH GUMA
VIDEO USPOREDNI TEST ALLSEASON GUME PROTIV ZIMSKIH GUMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 26 Prosinac 2010

Image

Ovaj put izveden je usporedni test klasične zimske gume i all-season guma na istim automobilima. Usporedni test sastojao se u tome da vozila moraju iz mirovanja ubrzati i mjeri se vrijeme koje je potrebno da pređu udaljenost od 60 metara na podlozi koja je utabani snijeg. Pri tom je reakcija vozača izbjegnuta s više provedenih mjerenja. Provedeni usporedni test pokazao je da automobil sa zimskim gumama iz mirovanja ubrza te prvih 60 metara treba 8 sekundi, a jednako opremljeno vozilo, ali sa all-season gumama, trebalo je 11 sekundi. Očito je koliko više trakcije imaju zimske gume od all.-season guma.

Image
Zimske gume pružaju više trakcije i s mjesta do 60 metara na utabanom snijegu ubrzaju za 3 sekunde brže nego all-season gume

Drugi usporedni test proveden je isto na utabanom snijegu s jednako opremljenim automobilima. Oba vozila kreću se jedno pored drugog brzinom 48 km/h, te na ravnom kod određene oznake počnu kočiti do potpunog zaustavljanja. Rezultat, automobil sa zimskim gumama zaustavio se za 17,98 metara, a onaj sa all-season gumama za 27,12 metara. Automobil sa zimskim gumama zaustavio se u odnosu na onaj sa all-season gumama za 9,14 metara prije, što je udaljenost od čak dvije dužine automobila. Podsjetimo to je oštro zaustavljanje na utabanom snijegu pri brzini od 48 km/h.

Image
Kod kočenja sa brzine 48 km/h automobil sa zimskim gumama zaustavio se ranije za 9,14 metara u odnosu na onaj sa all-seasion gumama

Treći usporedni test izveden je vožnjom u zavoju pod kutom od 90 stupnjeva počevši brzinom od 24,14 km/h i lagano ubrzavajući u zavoju. Rezultat - zimske gume osigurale su dobru trakciju i vozilo je bez problema odvezlo zavoj, te je na izlasku iz zavoja postignuta brzina od 40,23 km,/h. Drugo vozilo sa all-season gumama izgubilo je kontakt s podlogom, proklizalo i u pola zavoja nastavilo pravocrtno kretanje i izletjelo iz zavoja u friški snijeg. Napominjemo da su oba vozila bila opremljena ESP-om i traction controlom.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Subota, 25 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL