Auto Portal - OD POČETKA 2011. U NJEMAČKOJ U PRODAJI NOVO BENZINSKO GORIVO E10
OD POČETKA 2011. U NJEMAČKOJ U PRODAJI NOVO BENZINSKO GORIVO E10 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 31 Prosinac 2010

Image

Njemački auto klub ADAC objavio je podatak da je u Njemačkoj na cesti oko 90 posto registriranih vozila s benzinskim motorima već tvornički spremno za upotrebu novog goriva E10, a da vlasnici preostalih 10 posto automobila s benzinskim motorom koji ne smije za pogon koristiti gorivo E10 a koje u sebi ima 10 posto bio-etanola, moraju biti izuzetno pažljivi, jer njihovim motorima ovo gorivo može prouzročiti ozbiljne kvarove.

Image
U Njemačkoj je oko 90 posto registriranih vozila s benzinskim motorima već tvornički spremno za upotrebu novog goriva E10

Ako vlasnik vozila nije siguran da li njihov benzinski motor smije za pogon koristiti E10 gorivo koje sadrži 10 posto bio-etanola, najbolje je da to provjeri kod ovlaštenog servisera ili prodavača automobila. Uvođenjem novog goriva za benzinske motore, sve benzinske crpke imat će pumpne uređaje vidljivo označene oznakom 'E10', kako ne bi dolazilo do nepotrebne zabune kod vozača. Gorivo 'E5 i dalje će ostati u prodaji na svim dosadašnjim benzinskim crpkama koje su ga nudile na prodaju.

Image
Ako vlasnik vozila nije siguran da li njihov benzinski motor smije koristiti E10 gorivo, najbolje je da to provjeri kod ovlaštenog servisera ili prodavača automobila

Od naftnih kompanija se traži da cijenu novog E10 goriva pozicioniraju niže od trenutačnog E5 goriva, kako bi se do turističke sezone vozače stimuliralo da u vozila toče E10, a ne E5 gorivo koje je ekološki manje prihvatljivo. Osim Njemačke, gorivo E10 dostupno je i na benzinskim stanicama u Francuskoj. Vozači čiji benzinski motori ne smiju koristiti novo E10 gorivo s bio-etanolom, primorani su i dalje u svoje metalne ljubimce točiti puno skuplji Super plus bezolovni benzin.

(dvk)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 30 Prosinac 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL