Auto Portal - KOJE ULJE ZA BENZINSKOG FOCUSA 1.6
KOJE ULJE ZA BENZINSKOG FOCUSA 1.6 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Bliži mi se izmjena motornog ulja na 70.000 km. Dosad sam stavljao Castrol 5W-30. Da li da nastavim s tim uljem ili da zamjenim sa 10W-40? Napominjem da auto radi 90 posto gradske i prigradske vožnje!

Dobro ste procijenili da vam ne treba potpuno sintetično ulje (prepoznaje se po donjoj razini viskoznosti 0W ili 5W). Ono je nužno u turbo motorima, zbog veće toplinske i mehaničke otpornosti nužnoj kad ulje prolazi kroz turbopunjač, koji se kod benzinskih motora zagrijava i iznad 900 Celzijevih stupnjeva, a kod dizelaša i iznad 950, pa lako karbonizira. U atmosferskim motorima dovoljno je koristiti polusintetično ulje (poznaje se po donjoj razini viskoznosti od 10W) te je za vas najbolje ulje 10W-40.. Savjetujemo vam ulje specijalizirano za produljavanje vijeka motora koji su već prešli dosta kilometara - Valvoline MaxLife 10W-40. S obzirom na velik udio gradske i prigradske vožnje, mijenjajte ga na 10.000 km, zajedno s originalnim uljnim filtrom (svaki put mjenjajte i filtar).

dr. Željko Marušić

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Siječanj 2011 )
 
Sljedeća »
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL