Auto Portal - Jeste li znali?
Jeste li znali?
NE DOPLAĆUJTE ZA GRIJANJE SJEDALA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 07 Siječanj 2011

Image

Ispitivanje instituta u njemačkom Giessenu pokazalo je zabrinjavajući utjecaj grijanja sjedala na plodnost muškarca. To se posebice odnosi na one koji grijanje sjedala koriste svakodnevno i tijekom duže vožnje, a kojima se povećava rizik neplodnosti za više od 30 posto. Povišena temperatura, naime negativno utječe na proizvodnju i pokretljivost spermija.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 05 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
GUME ZA KIŠU FORMULE 1 IZBACUJU U ZRAK 60 LITARA VODE SVAKE SEKUNDE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Jeste li znali da gume za kišu, tzv. 'wet tyre', koje imaju duboke kanale profila, se koriste kod natjecanja Formule 1 samo kada su na stazi izuzetno teški uvjeti vožnje s debelim slojem vode i kod jakih pljuskova. Gume za kišu kroz svoje kanale profila propuste veliku količinu vode, a oko 60 litara vode svake sekunde završi u zraku u obliku maglice, što dodatno smanjuje vidljivost i otežava vozačima koji se nalaze iza bolida vožnju. Kada je slaba kiša i staza nije potopljena nego umjereno mokra ili polumokra gume za kišu (wet tyre) se vrlo brzo pregriju i gube svoja svojstva, pa u takvim prelaznim uvjetima polusuhog, odnosno bolje reći mokrog i polumokrog najbolje funkcionira drugi tip guma pod imenom 'intermedia'. Intermedia gume su na pola puta između 'wet tyre', guma za kišu, i slick guma (bez profila) svojim svojstvima, i dalje imaju narezani profil, ali s manje dubokim i izraženim kanalima. Kod guma intermedia na bolidu Formule 1 svake sekunde u zraku završi oko 30 litara vode u obliku maglice.

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
PREDRASUDE I ISTINE O MOTORNIM ULJIMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Mnogi vlasnici vozila nisu ni svjesni koliko problema može izazvati korištenje ulja neodgovarajuće kvalitete. Često su žrtve predrasuda i neznanja pa ćemo pokušati razjasniti bitne stvari o motornim uljima.

Predrasuda 1:
Mislim da je motorno ulje kojeg koristim dovoljno dobro, jer dosad nisam imao nikakvih problema s motorom. Stoga smatram da nema potrebe trošiti dodatan novac za ulje više kvalitete.

Činjenica 1:
U kraćem periodu nije lako vidjeti izravni utjecaj kvalitete motornog ulja na podmazivanje i zaštitu od trošenja vitalnih dijelova motora, premda loše motorno ulje odmah izaziva probleme s korozijom, stvaranjem taloga, trošenjem... Premda se u početku, a ponekad i duže, ne vide simptomi problema izazvanih korištenjem lošeg motornog ulja, to ne znači da ne postoje. Kad konačno postanu vidljivi, u pravilu je prekasno te postaju nužni skupi popravci u svrhu dovođenja motora u ispravno stanje. Zbog toga je preporučljivo uvijek izabrati najbolje dostupno motorno ulje, po propisanim specifikacijama. Štednja na ulju se ne isplati, a ulaganje u kvalitetno ulje najisplativija je investicija za motor svakog automobila.

Zadnja Promjena ( Petak, 31 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
LANCI ZA SNIJEG BAUK ZA VOZAČE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 29 Prosinac 2010

Image

Ova zima je stegnula i okovala prometnice u led i snijeg. U obaveznu zimsku opremu spadaju lanci za snijeg. Zato smo u anketi Autoportala postavili pitanje 'Koliko ste puta do sada u svom vozačkom stažu koristili lance za snijeg na svom vozilu?’. Dobili smo zabrinjavajuće rezultate, jer je anketa pokazala da čak 73,6 % vozača nikad nije koristila lance za snijeg na svom vozilu, što znači da ti vozači nemaju nikakvo iskustvo, što je jako opasno i zabrinjavajuće. Još je više zabrinjavajuće da je samo 15 % anketiranih vozača lance za snijeg koristilo od 1 do 3 puta, dok vozače koji su više od tri put koristili lance za snijeg možete tražiti povećalom.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 27 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
NEKI STEREOTIPI SE NIKAD NE MIJENJAJU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 23 Prosinac 2010

Image

Chevrolet, jedan od najbrže rastućih automobilskih proizvođača u svijetu, proveo je međunarodno istraživanje o navikama održavanja automobila koje je potvrdilo da se vozači dobro brinu o svojim 'limenim ljubimcima'. Vremenski uvjeti poput snijega, leda i mokre ceste zahtijevaju posebnu pripremu vozila za zimske uvjete. Rezultati istraživanja pokazali su sličnosti u navikama vozača susjednih zemalja. Čini se kako nedavni snijeg i skliske ceste nisu iznenadili vozače s obzirom da je većina njih zamijenila ljetne gume zimskima već na jesen. 57% vozača u Hrvatskoj je promijenilo gume na vrijeme, dok su se slovenski (74%) i srpski (72%) vozači pokazali odgovornijima u ovom smislu, posebice kad se ima na umu da 22% hrvatskih ispitanika uvijek čeka prvi snijeg kako bi obavili zamjenu guma.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 22 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 5 od 92
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL