Auto Portal - Jeste li znali?
Jeste li znali?
ZNATE LI KADA JE PRVI PUT KORIŠTEN 4X4 PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 14 Prosinac 2010

Image
Jeep Willys iz 1940. godine

Pogon 4x4 prvi je put ugrađen u Lohner-Porsche iz 1900., koji se pokretao na struju! Imao je po jedan elektromotor na svakom kotaču. Prvi klasični automobil s integralnim pogonom konstruirao je 1903. belgijski inženjer Joseph Valentin Laviolette. Bio je to nizozemski Spyker, koji je istodobno prvi uveo koncepciju rednog 6-cilindarskog motora, obujma 8686 ccm i snage 50 KS. Kočenje su osiguravale dvije odvojene blokade na prijenosnom mehanizmu.

Zadnja Promjena ( Utorak, 14 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
DOBRO JE ZNATI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 07 Prosinac 2010

Image
Nepravilno trošenje guma ukazuje na grešku u ovjesu, upravljačkom mehanizmu ili geometriji kotača. To je signal za hitni odlazak na servis

Trošenje automobilskih guma normalna je stvar i gume koje se brže troše u pravilu bolje drže cestu. To se najbolje uočava na utrkama Formule 1. Zimske gume, koje imaju dobra svojstva na skliskoj cesti, brže se troše od univerzalnih i ljetnih guma. Trošenje gume je i korisno. Po njemu se pravodobno uočavaju nepravilnosti u ovjesu, upravljačkom mehanizmu i geometriji kotača. Zbog toga nove gume nisu preporuka za kupnju starog rabljenog automobila. Tako se efikasno zamagljuje stvarno stanje podvozja. Radi bolje dijagnostike, proizvođači automobila već desetak godina ne preporučuju premještanje automobilskih guma stavljanjem rezervnog kotača u pogon. Po načinu i obliku trošenja može se utvrditi uzrok ili kvar:

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 06 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
KAKO JE NASTAO AUDIJEV SLOGAN VORSPRUNG DURCH TECHNIK PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 30 Studeni 2010

Image

Dvije tvrtke, Auto Union GmbH i NSU Motorenwerke AG spojile su se 1969. godine. Kao posljedica toga, portfelj proizvoda 'Audi NSU Auto Union AG' proširio se na više od 10 grupa modela koje obuhvaćaju niz tehničkih koncepata. Djelatnik u marketingu Hans Bauer uobličio je tu tehničku raznolikost u marketinški slogan, tako jednostavan, a opet genijalna: 'vorschprung durch Technik!' (Napredak kroz tehniku!). Sredinom je rujna 1972. godine podignut natpis u vanjskom dvorištu tvornice u Ingolstadtu. Malo kasnije trebala je biti premijera za medije modela Audi 80. Nije teško shvatiti da je taj slogan na neki način povezan s markom Audi, budući da velikim slovima u okviru piše: AUDI NSU – Napredak kroz tehniku. Kratki povijesni pregled: u kolovozu 1969., spojile su se dvije tvrtke Auto Union GmbH, Ingolstadt i NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm. Dvije podružnice tvrtke Volkswagenwerk AG pretvorene su u Audi NSU Auto Union AG, a njihovo otvorenje pomaknuto je na 1. siječanj 1969. Sa sjedištem u Neckarsulmu, nova proizvodna linija modela tvrtke bila je izuzetno raznolika: od modela motora sa zračnim hlađenjem iz modelske linije NSU Prinz i motora s četiri cilindra s vodenim hlađenjem na modelima Audi 60 i Audi 100, pa sve do zadivljujućeg Wankel motora koji je pokretao Ro 80.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
MAZDIN LOGOTIP KROZ STOLJEĆE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 29 Studeni 2010

Image

Evolucija logotipa odražava razvijanje branda kroz vrijeme, obuhvaćajući njegov duh i težnju prema budućnosti. U svojih 90 godina postojanja (Mazda’s 90th Anniversary), Mazdin brand prošao je kroz bogatu i fascinantnu evoluciju, a njezin logotip je postao jedan od najpoznatijih u automobilskoj industriji.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
ŠTO ĆE BITI S AUTOMOBILIMA ZA 100 GODINA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010

Image

Bez obzira što će s automobilom biti u sljedećih 100 godina, dvije će stvari ostati: gume i kočnice - izjavio je Elmar Degenhart (na slici), predsjednik Continentala, jednog od najvećih proizvođača pneumatika i kočnica za automobile.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 07 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 6 - 10 od 92
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL