Auto Portal - Jeste li znali?
Jeste li znali?
DOBRO JE ZNATI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 17 Listopad 2010

Image

Prvi automobil koji se počeo proizvoditi na pomičnoj traci nije bio Ford T, kako misli većina 'stručnjaka' za automobilsku industriju, nego Oldsmobile Curved Dash iz 1903. (na slici). Koristila se za proizvodnju motora i pogona. Premda se Henry Ford proslavio po pokretnoj traci za montažu legendarnog modela T, uvedenoj 1913., prvu pokretnu traku za montažu šasija pokrenuo je 1911. Oldsmobile. I još nešto: taj genijalni princip organizacije proizvodnje nije izum automobilske industrije! Pomična traka počela se koristiti 1898. u mesnoj industriji, a godinu dana kasnije u industriji satova.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 17 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
ČAK 25,7 POSTO NAŠIH VOZAČA IMALO JE PROBLEMA S AUTOM NA LJETOVANJU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 16 Rujan 2010

Image

U anketi smo pitali jeste li imali problem s automobilom na ljetovanju? Najveći dio vozača i to 74,3% anketiranih izjavilo je da nije imalo nikakvih problema, a pomalo iznenađuje da je čak 25,7 posto ili četvrtina anketiranih, izjavilo da je na godišnjem odmoru imalo problema sa svojim automobilom. Od vozača koji su imali poteškoće najviše je imalo problema s pregrijavanjem motora (6,8%), što je i očekivano s obzirom na velik teret kojim su automobili opterećeni na putovanju na ljetovanje, a tu su i visoke ljetne temperature. Zbog istog razloga drugi najveći problem naših vozača bio je kvar klima uređaja (4,1%). Pomalo iznenađuje problem s akumulatorom (3,7%) koji se svrstao na treće mjesto najčešćih kvarova ovog ljeta i možda najbolje pokazuje da su za velik broj kvarova krivi i sami vozači koji nisu redovito servisirali svoja vozila. Potom slijede kvarovi kao što su prenizak pritisak ulja, problem s kočnicama, problem s gumama, problem puknutog remena u motoru, problem s ovjesom, te problem s upravljačem. Iz ankete možemo zaključiti da je čak 25,7%, znači 1/4 anketiranih vozača, imala problema sa svojim automobilom tijekom odlaska i povratka s ljetovanja, što je ipak previsok postotak kvarova.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 16 Rujan 2010 )
Opširnije...
 
TOLIKO VRIJEDI KLIMATIZACIJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 20 Kolovoz 2010

Image

Koliko je ugradnja klimatizacijskog uređaja pitanje stvarne koristi i povećanja udobnosti vožnje, a koliko pomodarstva i nerazumnog luksuza pokazuje istraživanje koje je u okviru izrade doktorske disertacije proveo Vittorio Pagani sa tehničkog sveučilišta iz Milana. Čak 26 posto vozača, koji su prethodno vozili automobil bez klimatizacije, u klimatiziranom automobilu imaju veće ili manje probleme s dišnim organima i sa prehladom.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 19 Kolovoz 2010 )
Opširnije...
 
VOLVO SIGURNOSNI POJAS U MUZEJU SMITHSONIAN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 17 Kolovoz 2010

Image

Švedska automobilska tvrtka Volvo donirala je glasovitom nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian svoj legendarni sigurnosni pojas u tri točke. Ovaj izum bit će izložen u sklopu postava koji predočuje prijelomne inovacije u 75. godina napretka kroz dugu povijest povećanja sigurnosti u automobilskoj industriji. Volvo je zauvijek ušao u automobilsku povijest kada je 13. kolovoza 1959. godine predstavio prvi automobil sa serijski ugrađenim pojasom s tri točke vezivanja. Od tog trenutka briljantan izum Nilsa Bohlina ugrađen je u milijune vozila diljem svijeta, a sada je našao svoje mjesto i u jednom od najprestižnijih i najvećih muzeja na svijetu - Smithsonian nacionalnom muzeju američke povijesti - koji se nalazi u Washingtonu i koji godišnje posjeti oko 4 milijuna ljudi.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 16 Kolovoz 2010 )
Opširnije...
 
POVIJEST AUTOMOBILA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 10 Kolovoz 2010

Image

Prvi automobil nije išao na benzin, nego na struju, i nije napravljen u Njemačkoj, nego u Francuskoj. Francuzi su ponosni na svoju prvu ‘motornu kočiju’ Delamare-Debouteville, koja je provozila davne 1884. Jednako su ponosni na svoju prvu automobilsku izložbu, održanu 1898. u Parizu. Bio je to prvi automobilski salon na svijetu, koja je u Jardin des Tuilersu okupio 232 izlagača i uknjižio čak 140.000 posjetitelja.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 09 Kolovoz 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 92
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL