Auto Portal - Klasični automobili
Klasični automobili
MAZDINA BAŠTINA TEHNOLOŠKIH INOVACIJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 09 Srpanj 2010

Image
Mazda RX-8 H2 RE i Mazda Premacy H2 RE (2008. godina)

Mazda Motor Corporation ove godine slavi 90 godina postojanja radeći inventuru svega što je kompaniju činilo uspješnom u proteklih devet desetljeća, sagledavajući sve njene snažne strane i postignuća. Jedna od najvećih Mazdinih odlika svakako je inovativan duh, njena spremnost da isproba nove stvari i korporativni duh koji je godinama vodio do nekih revolucionarnih tehničkih rješenja.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 08 Srpanj 2010 )
Opširnije...
 
PEUGEOT SLAVI SVOJIH PRVIH 200 GODINA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 21 Lipanj 2010

Image
Peugeot Type 2 iz 1890. godine, prvi Peugeot na benzinski pogon

Od 1810. godine ime Peugeot i njegov zaštitni znak – Lav, krase alat, krinoline, mlince za kavu, bicikle, motore, skutere i automobile. U svaki od tih proizvoda Peugeot je unio dašak inovativnosti i suvremenosti, oslanjajući se na svoje industrijske korijene bazirane na obradi željeza. U 1810. godini, pretvaranjem mlina u ljevaonicu željeza, Peugeot započinje svoju industrijsku aktivnost. S razvojem proizvodnje niču i pogoni u raznim mjestima francuske regije Franche-Compté (Audincourt, Valentigney, Beaulieu, Pont-de-Roide, Sochaux, odakle potiču korijeni marke Peugeot. U pogonima se proizvode alat, krinoline, mlinci za kavu, korzeti, šivaće mašine…Još je prerano za proizvodnju automobila i motora… U 1858. godini, lav postaje zaštitni znak Peugeota. 1882. godine Peugeot proizvodi i svoj prvi bicikl, a 1889. godina povijesna je godina za Peugeot. Armand Peugeot, predvidjevši ogroman potencijal novog pravca - proizvodnje automobila, inicira proizvodnju Serpollet-Peugeot, prvog automobila koji nosi ime Peugeot. U Peugeot tvornicama u to vrijeme radi već 1.100 zaposlenika. 1890. godine slijedi proizvodnja prvog Peugeot automobila na benzinski pogon – Type 2, opremljenog Daimlerovim motorom.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 20 Lipanj 2010 )
Opširnije...
 
BMW M3 PREDSTAVLJEN PRIJE 25 GODINA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 20 Lipanj 2010

Image

Prije točno 25 godina BMW je predstavio top-gun verziju serije 3 - M3. Bio je to prvi, tvornički frizirani model iz Münchena, kojeg su vjerni ljubitelji dugo čekali (doduše, prvi su tržišni model trebali pričekati još devet mjeseci). Do tada su bile dostupne samo frizirane verzije, u režiji privatnih tunera, poput Alpine, koja se posebice proslavila u legendarnom modelu 2002 (od1968. do 1975.) te prve serije 3 (od 1975. do 1982.). Bila je to sportska verzija slavne ‘kockice’ E30, u verziji s dvoja vrata, a 1989. je predstavljen i model Cabrio. Za uspjeh je zaslužna decentna optika, s prednjim i stražnjim spojlerima, 15-colnim alu naplacima i gumama 225/50 (tada je to bilo ultrasportski), većim ispušnim cijevima i sportskom unutrašnjošću, a za pogon se koristio četverocilindarski motor 2.3, navijen na 195 KS.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 20 Lipanj 2010 )
Opširnije...
 
PROSLAVA 111 GODINA OD OPELOVOG PRVOG AUTOMOBILA U HRVATSKOJ PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 14 Lipanj 2010

Image
Prvi Opelov prodajni salon u Zagrebu otvorio je Ferdinand Budicki na uglu Ilice i Gundulićeve ulice

Opel i u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Prvi automobil u Zagrebu bio je Opel, a iz Beča ga je 1901. godine dovezao Ferdinand Budicki. On je 1910. u Zagrebu dobio i prvu vozačku dozvolu za svoj Opel, a 1914. vozačka je dozvola izdana prvoj ženi, Almi pl. Balley, opet za Opel. Prva kazna za prekoračenje brzine u Zagrebu izdana je Ferdinandu Budickom i njegovom Opelu. Prvi auto salon u Hrvatskoj bio je Opelov, a otvorio ga je Ferdinand Budicki u Zagrebu, na uglu Ilice i Gundulićeve ulice.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 06 Lipanj 2010 )
Opširnije...
 
111 GODINA OD OPELOVOG PRVOG AUTOMOBILA U SVIJETU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 09 Lipanj 2010

Image
Prvi Opel Patent Motor Car, System Lutzmann

Opelova povijest počinje 1862. godine kada je Adam Opel pokrenuo posao u njemačkom Russelsheimu proizvodeći šivaće strojeve. 1886. godine proizvodi svoj prvi bicikl, a 1899. i prvi automobil nazvan Opel Patent Motor Car. 111 godina kasnije Opel proizvodi dizajnom i kvalitetom vrhunske automobile vodeći se filozofijom po kojoj u Opelovim automobilima umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost. U prilog tome govore i nagrade koje su Opel Isignia, Astra, Corsa i Meriva osvojile od pojavljivanja na tržištu.

Zadnja Promjena ( Utorak, 08 Lipanj 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 93
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL