Auto Portal - Klasični automobili
Klasični automobili
CITROEN SLAVI SVOJ 90. ROĐENDAN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 30 Kolovoz 2009

Image

Ako postoji proizvođač automobila okrenut prema budućnosti, onda je to Citroen, koji slavi 90. rođendan što je izvrsna prilika da se osvrnemo na neke od tehnologija i modela koji su se upisali u povijest automobilske industrije. Iako se poprilično razlikuju, oni imaju isti potpis - Créative Technologie – koji označava današnju gamu i biti će temeljni koncept za buduće modele Citroen.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2009 )
Opširnije...
 
RENAULT ESPACE SLAVI 25. ROĐENDAN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2009
Image
Četiri generacije Renault Espace okupljene na jednom mjestu

Espace je prvi europski monovolumen s kojim je i počela popularnost ovog segmenta vozila kod europskih vozača. Od 1984. do 2009. godine u svijetu je prodano 1,2 milijuna vozila Renault Espace kroz četiri generacije. U Hrvatskoj je od 1995. godine do danas prodano gotovo 400 Espacea. Donosimo priču Renault Espacea kroz povijest. Renault Espace prve generacije bio je razvijen u suradnji s Matra Automobile, te je u to vrijeme Renault Espace bio revolucionarno vozilo za svoje vrijeme. Lansiran u srpnju 1984. godine s kompozitnom karoserijom, prvi je uveo koncept monovolumena u Europu. Početno dostupna samo s jednim benzinskim motorom, gama je postepeno proširena na veliki izbor benzinskih i dizelskih motora. Vozilo može prevoziti do 7 osoba u potpunoj udobnosti te nudi brojna podešavanja s preklopivim, sklopivim i odstranjivim sjedalima s ugrađenim sigurnosnim pojasevima. Rotirajuća prednja sjedala 'captain chair' nude mogućnost pretvaranja unutrašnjeg prostora u salon. Uvođenje stilskih promjena 1988. se dogodilo istodobno s lansiranjem verzije Quadra s pogonom na sva četiri kotača. Prodano je gotovo 192.000 vozila Espace I.
Zadnja Promjena ( Subota, 22 Kolovoz 2009 )
Opširnije...
 
50. ROĐENDAN VOLVO SIGURNOSNOG POJASA U TRI TOČKE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 16 Kolovoz 2009

Image
Volvo 130 sa sigurnosnim pojasom u tri točke

Prvi automobil na Svijetu sa serijski ugrađenim sigurnosnim pojasom u tri točke bio je Volvo PV544, koji je bio isporučen u Volvo koncesiji u Švedskom gradu Kristianstad. Bilo je to 13. kolovoza 1959. godine, a u sljedećih 50 godina sigurnosni pojas spasio je više od milijun života. Izvuci, ukopčaj, namjesti. Jednostavni pokreti ruke koji stavljaju sigurnosni pojas na svoje mjesto, a u isto vrijeme smanjuju rizik od teških ozljeda i smrti u slučaju sudara za 50%. Do današnjeg dana, sigurnosni pojas u tri točke ostaje najvažnija sigurnosna oprema automobila. On je najšire upotrebljavani te najvažniji sigurnosni izum u 120 godina dugoj automobilskoj povijesti. To je pojas koji veže čovjeka i automobil. To je pojas koji zadržava sve suvozače u sudaru. U isto vrijeme suvozači su vezani za mjesto u automobilu izbjegavajući rizik da budu 'porazbacani' po unutrašnjosti vozila kao i to da budu izbačeni iz njega.

Zadnja Promjena ( Petak, 14 Kolovoz 2009 )
Opširnije...
 
SUZUKI SLAVI 100 GODINA POSTOJANJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2009

Image
1955. godina - Suzulight

Suzuki je globalna kompanija kojoj nastavlja rasti ugled, popularnost i uspjeh, a slavi svoju stogodišnjicu postojanja ovog listopada. Vratimo se na trenutak u 1909. godinu kada je Michio Suzuki osnovao Suzuki tkalačku tvrtku (Suzuki Loom Company) u Hamamatsu na jugu Japana koja je proizvodila tkalačke razboje za proizvodnju bijele tkanine. Međutim, došli su zahtjevi za proizvodnju proizvoda od tkanine sa vertikalnim i horizontalnim redom, tako da je razvio jedinstven razboj sposoban tkati tkanine od obojenih vlakana. Suzukijeva nova inovacija predstavljala je početak jednog beskompromisnog usredotočenja na stvaranje proizvoda koji zadovoljavaju potrebe ljudi i ostvaruju nove životne mogućnosti.Suzuki je 1952. godine proširio svoju proizvodnji na proizvodnju motocikala modelom nazvanim 'Power Free' što je u biti bio motorizirani bicikl pokretan dvotaktnim motorom obujma 36 ccm. Model 'Power Free' je bi krajnje jednostavan u dizajnu, imao je izuzetno lako održavanje i u to vrijeme bio je jedinstveno rješenje takve vrste na tržištu, jer se mogao voziti na motor, djelomično ili se mogao pokretati samo pomoću pedala bez motora. Samo godinu dana kasnije Suzuki je već proizvodio 6000 motocikala mjesečno.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 27 Srpanj 2009 )
Opširnije...
 
100 GODINA AUDIJA NA DONAURINGU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 10 Srpanj 2009

Image
• Gotovo svi Audi trkaći automobili od 1934 na startnoj liniji
• Svjetski reli šampioni i Le Mans vozači bit će tamo
• Jedini preostali Auto Union Type A dolazi posebno iz Belgije

S onim što će zasigurno biti jedinstveno moto sport događanje za lokalno stanovništvo – '100 godina Audija na Donauringu' - Audi Tradition će proslaviti stogodišnjicu marke u Ingolstadtu 18. srpnja. Na povijesnoj stazi u starom gradu, gotovo svi automobili koji su svjedočili Audijevom povijesnom uspjehu u utrkama bit će izloženi publici između 10 i 17 sati. Ulaz je besplatan, a posjetitelji će moći vidjeti gotovo sve automobile koji kod ljubitelja moto sporta izazivaju brže kucanje srca u grudima, od modela 1934 Auto Union Type A do aktualnog modela R15 sa startne linije utrke Le Mans. 'Tako će se Audi predstaviti svojim obožavateljima za svoju stogodišnjicu u i oko Ingolstadta. To je događanje kakvo se zasigurno neće ponoviti u skoroj budućnosti!', kazao je Thomas.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 09 Srpanj 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 36 - 40 od 93
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL