Auto Portal - Leksikon
Leksikon
HAWTHORN MIKE PDF Ispis E-mail
Autor: Dinko Jakić   
Ponedjeljak, 14 Srpanj 2008

Image

John Michael Hawthorn (rođen 10. travnja 1929) bio je britanski vozač Formule 1, koji je odmah na premijeri na VN Belgije 1952. u Cooperovom bolidu osvojio četvrto mjesto. Prvu pobjedu u karijeri ostvario je nedugo potom, već na devetoj utrci voženoj za VN Francuske 1953, i to za upravljačem Ferrarija. Prvi i jedini naslov svjetskog prvaka osvojio je u posljednjoj sezoni u Formuli 1, i to na vrlo kontroverzan način, sa samo jednom pobjedom nasuprot čak četiri velikog gentlemana Stirlinga Mossa. Naime, Hawthorn je na VN Portugala 1958. osvojio drugo mjesto gurajući bolid preko ciljne ravnine, što je bilo zabranjeno, pa je diskvalificiran. Međutim, Moss se zauzeo kod sudaca da mu priznaju plasman, te mu je diskvalifikacija poništena. Na kraju sezone Hawthorn je osvojio krunu sa samo jednim bodom viška, nakon čega je obznanio odlazak iz Formule 1. Tijekom 7 godina provedenih u najbržem oktanskom cirkusu na svijetu, ukupno je odvozio 47 utrka (dva puta nije prošao kvalifikacije), tijekom kojih je zabilježio 3 pobjede, uz 18 pobjedničkih postolja, 4 pole-positiona i 6 najbržih krugova.

Zadnja Promjena ( Petak, 08 Kolovoz 2008 )
Opširnije...
 
HONDA RACING F1 TEAM PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 04 Srpanj 2008

Image

Honda Racing F1 Team je japanska momčad Formule 1, koja je 2005. godine u potpunosti preuzela British American Racing (BAR), pa zato sjedište ima u britanskom gradu Brackleyu. Međutim, motori se i dalje izrađuju u Zemlji izlazećeg sunca, u gradiću Tochigiju. Od prošle zime šef momčadi je genijalni inženjer i taktičar Ross Brawn, koji je Michaela Schumachera doveo do statusa najuspješnijeg pilota Formule 1 svih vremena. Vozači su im trenutno Britanac Jenson Button i Brazilac Rubens Barrichello, no, obojici krajem sezonu istječu ugovori te bi vrlo lako mogli ostati bez mjesta u bolidu obojanom kao zemljina površina. Hondina momčad je sudjelovala u 89 utrka Formule 1, tijekom kojih su njezini vozači zabilježili tri pobjede - Richie Ginther (VN Meksika 1965), John Surtees (VN Italije 1967) i Jenson Button (VN Mađarske 2006).

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 03 Srpanj 2008 )
Opširnije...
 
HANS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 03 Srpanj 2008

Image

Od sezone 2002./2003. u Formuli 1 je obvezno korištenje HANS naprave za zaštitu glave i vratnog dijela kralješnice. To je kratica od head and neck support (engl. potporanj glave i vrata). Radi se o napravi oblika potkove, koja se stavlja oko vrata ispod kacige te formira oblik zdjelice, s podignutim dijelom iza vrata. Izrađena je od kevlara (kompozitnih materijala ojačanih ugljičnim vlaknima), dakle laganog, a iznimno čvrstog materijala. Oslanja se samo na ramena i kacigu te nije pričvršćen na sigurnosne pojaseve. No sigurnosni pojasevi prelaze preko njega i priljubljuju ga uz ramena i tijelo. Zadatak HANS-a je da inercijsku silu glave i kacige prenosi izravno na tijelo i rasterećuje (štiti) vratni dio kralješnice od ozljeda.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 03 Srpanj 2008 )
Opširnije...
 
HESKETH RACING PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 02 Srpanj 2008

Image

Hesketh Racing je britanska momčad, koja je vrhunac doživjela između 1973. i 1978. godine, kada se natjecala u Formuli 1. Osnovao ju je ekscentrični aristokrat Lord Alexander Hesketh, koji se nakon jednog sastanka s Anthonyjem Bubblesom Horsleyem odlučio na ulazak u Formulu 3. Spomenutoj dvojici jedini je cilj bio zabaviti se što bolje, pa ne čudi što su zbog Horsleyevog neiskustva rezultati bili katastrofalni. Zato je Hesketh vrlo brzo angažirao tada nezaposlenog Jamesa Hunta, koji je slovio za iznimno brzog, ali i sudarima sklonog vozača. Tako veliko automobilističko ime dodatno je pojačalo imidž ekscentrične i ekstravagantne momčadi, čiji su se članovi ponašali poput najvećih svjetskih playboya. Na utrke su dolazili u automobilima Rolls-Royce, pili su šampanjac u svakoj prilici i bez obzira na rezultate, a odsjedali su isključivo u hotelima s pet zvjezdica.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 02 Srpanj 2008 )
Opširnije...
 
HANSA (1905.-1938.) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 01 Srpanj 2008

Image

Tvrtka Hansa-Lloyd, za proizvodnju automobila i kamiona, osnovana je 1905., na periferiji Bremena, a poznata je postala 1929., kad jje kupio Carl F. W. Borgward. Jedan od najpoznatijih njemačkih industrijalaca (1939. je počeo proizvoditi pod vlastitim imenom) u početku je prioritet stavio na proizvodnju kamiona, a od početka 30-ih obnavlja proizvodnju automobila. Najprije je napravljena serija 400, a potom je slijedila elegantna limuzina 1100, koja je postigla solidan tržišni uspjeh. Najatraktivniji je bio model 1700 Sport (glavna slika), predstavljen 1937. godine. Sljedeći model 2000. ujedno je bio prvi napravljen s oznakom Borgward. Tijekom 2. svjetskog rata tvornica je potpuno uništena.

Zadnja Promjena ( Utorak, 01 Srpanj 2008 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 97
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL