Auto Portal - Leksikon
Leksikon
HAMPTON (1912.-1933.) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2008

Image

Hampton Car je naziv engleske automobilske marke, koja je poslovala od 1912. do 1933., a nazvana je po gradu u Warwickshireu, gdje je utemeljena. Poslovat je počela prodavajući automobile drugih marki, a već nakon nekoliko mjeseci pokrenuli su proizvodnju automobila. Prvi je model bio 12/16 HP, koji se pokretao 12-cilindarskim motorom obujma 1726 ccm. Prekomplicirana i preskupa koncepcija nije bila pogodna za tržište pa je 1914. napravljen maleni model s remenskim prijenosom i zrakom hlađenim V2 motorom obujma 968 ccm. Dvije godine kasnije napravljen je snažniji model, sa 1244 ccm i kardanskim prijenosom.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 30 Lipanj 2008 )
Opširnije...
 
HWM PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 26 Lipanj 2008

Image

Hersham and Walton Motors (HWM) je bila konstruktorska tvrtka za razvoj trkaćih automobila, koja je stvarala skromne bolide tijekom ’50-ih godina prošlog stoljeća. Vlasnici HWM-a bili su George Abecassis i John Hearth, koji su svoju momčad osnovali 1946, a u Formuli 1 su se natjecali od 1951. do 1955. Osim Formule 1, sudjelovali su i u ostalim granama automobilističkog sporta, sve dok Hearth nije smrtno stradao na glasovitoj utrci Mille Miglia 1956. Abecassis se ubrzo potom povukao iz businessa… Tvrtka Hersham and Walton Motors se do danas održala na životu, ali kao dealer za Aston Martin i Audi automobile.

(dj)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 26 Lipanj 2008 )
 
HIRVONEN MIKKO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 20 Lipanj 2008

Image

Mikko Hirvonen je 28-godišnji reli vozač iz Finske (rođen 31. srpnja 1980. u Jyväskyläi), koji je kao dijete sjedio u tatinim krilu i učio voziti auto po zaleđenom jezeru pokraj kuće. Prvo službeno natjecanje je imao 1998. u Opel Kadettu sa 2-litarskim motorom i prednjim pogonom, tijekom kojeg je dva puta izletio s trase, bio kažnjen i gotovo slomio mjenjačku kutiju, ali se ipak dovukao do cilja što ga je strašno razveselilo. Slijedeće dvije sezone sve je ostalo unutar obitelji, jer su mu se na suvozačkom sjedalu smjenjivali bratić i sestra.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 19 Lipanj 2008 )
Opširnije...
 
GROSJEAN ROMAIN PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 10 Lipanj 2008

Image

Romain Grosjean je Švicarac s francuskom trkačkom licencom, koji se trenutno natječe u GP2 seriji i ujedno je test-vozač F1 momčadi Renaulta. U automobilizam ga je uveo otac, koji se i sâm utrkivao te često na stazu vodio i sina, no, ključni je trenutak bila proslava jednog Božića. Tada je Romain pod borom našao pravi, pravcati karting i tako je sve počelo. Odmah je izašao ispred kuće kako bi ga provozao, a tata mu je od prvih dana bio i – trener.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 09 Lipanj 2008 )
Opširnije...
 
GUGELMIN MAURICIO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 06 Lipanj 2008

Image

Mauricio Gugelmin je bivši vozač Formule 1, koji je u najelitnijem automobilističkom natjecanju proveo pet godina, promijenivši za to vrijeme tri momčadi – March (1988. i 1989), Leyton (1990. i 1991), te Jordan (1992). Sudjelovao je na 80 Grand Prix utrka, od kojih se šest puta nije uspio kvalificirati, te je u pet sezona skupio ukupno deset bodova (uz jedan najbrži krug). Samo jednom se popeo na pobjedničko postolje i to mu je najbolji rezultat karijere – treće mjesto u Marchovom bolidu na domaćoj VN Brazila 1989. Iste sezone mu se na VN Francuske dogodila nevjerojatna situacija… Prvo je na startu utrke bio uključen u veliki sudar, kada je nakon kontakta s Nigelom Mansellom poletio u zraku (kasnije je snimka te nesreće na londonskoj izložbi dobila nagradu za najstrašniji trenutak godine). Naravno, utrka je odmah prekinuta, a svi vozači koji su sudjelovali u incidentu dobili su mogućnost ponovo startati u rezervnim bolidima. Gugelmin je novu priliku sjajno iskoristio te na kraju zabilježio najbrži krug u utrci (na žalost, morao je odustati devet krugova prije kraja zbog kvara na bolidu).

Zadnja Promjena ( Petak, 06 Lipanj 2008 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 16 - 20 od 97
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL