Auto Portal - Leksikon
Leksikon
GWK PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 25 Travanj 2008

Image

GWK, engleska tvrtka, osnovana 1911., specijalizirala se za proizvodnju malih i lakih automobila. Naziv je kratica prezimena utemeljitelja: Arthura Grice, J. Talfourda Wood i C.M. Keillera. Najuspješniji su modeli bili A i B, s motorom Coventry Climax obujma 1069 ccm, koji je omogućavao najveću brzinu od 65 km/h. Bili su zanimljivi po koncepciji motora straga i varijatorskim prijenosom prve generacije s rotirajućom polukuglom i tarenicom koja se pokretala po njoj. Na koncepciju sa prednjim motorom prešli su 1919., modelom F. U 20-im godinama tvrtka počinje posustajati, a posljednji model proizveden je 1931.

(žm)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 24 Travanj 2008 )
 
GOLIATH PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 08 Travanj 2008

Image

Goliath, punog naziva Goliath-Werke Borgward & Co - njemački proizvođač osobnih i dostavnih, sa tri i četiri kotača, koju su 1928. osnovali Carl Borgward i Wilhelm Tecklenburg. Najuspješniji je bio model Hansa-Lloyd, koji je dobio 1931. preuzimanjem tvrtke Hansa, prvi automobil s jednim prednjim i dva stražnja pogonska kotača. Nakon rata tvrtka je proizvela gradski auto GP700, s dvocilindarskim, dvotaktnim motorom. Proizveli su i limuzinu 1100, a velik uspjeh postigla su laka dostavna vozila s tri kotača GD750, Dreirad (naslovna slika), GV800 i Express. Tvrtka 1958. Počinje koristiti brand Hansa, a 1961. bankrotira i gasi se.

Image
Goliath BP700 iz 1955. bio je zanimljiv gradski auto, koji je zbog cijene izgubio bitku s ‘bubom’

(žm)

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 06 Travanj 2008 )
 
GALLON PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 07 Travanj 2008

Image

Gallon je mjera za obujam tekućine, koja se koristi u anglosaksonskim zemljama. Postoji engleski (imperijalni) gallon, koji iznosi 4,546 litara i američki - 3,785 litara. To je dobro znati, jer se potrošnja američkih auta mjeri u gallonima, odnosno 'mpg' - miljama (1,609 km), koje mogu prijeći s jednim gallonom. Također vrijedi znati da jedan barrel, po kojem se računa cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, iznosi 42 američka galona, odnosno 158,99 litara.

(žm)

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 06 Travanj 2008 )
 
GRONHOLM MARCUS BOSSE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 27 Oľujak 2008

Image

Sredinom rujna Marcus Gronholm najavio je svoje povlačenje iz svjetskog reli prvenstva. Odluku nije donio preko noći, a vrlo brzo svoje je poklonike donekle umirio obećanjem da će i sljedeće godine vidjeti ga na djelu barem na nekoliko natjecanja. Otići u mirovinu dok je još sposoban pobjeđivati bila je oduvijek njegova namjera, ali nažalost nije otišao s toliko željenim trećim naslovom. Dvije greške u Japanu i Irskoj, u samoj završnici sezone bile su prevelike osobito kada je suparnik Sebastien Loeb. Nije uspio prekinuti fenomenalan niz Francuza, nije se uspio dočepati svog trećeg naslova, ali s dva naslova prvaka i ukupno 30 pobjeda u svjetskom prvenstvu Gronholm odlazi kao jedan od najuspješnijih finskih vozača u povijesti.

Zadnja Promjena ( Petak, 09 Svibanj 2008 )
Opširnije...
 
GINETTA CAR PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 25 Oľujak 2008

Image

Engleska tvrtku za proizvodnju sportskih automobila Ginetta Car utemeljila su 1958. braća Walklett (Bob, Ivor, Trevis i Douglas). Prvi automobil, G2, imao je okvir od čeličnih cijevi, oplatu od aluminija i mehaničke komponente serijskih Fordovih modela. Napravljeno je sto primjeraka. Sljedeći model G3 iz 1959. imao je oplatu od staklenih vlakana, a model G4 iz 1961. imao je motor Ford Anglije. Ti, razmjerno jeftini sportski automobili obilježili su seriju sportski natjecanja nižeg ranga, posebice u Velikoj Britaniji, a model G4 koristio se i u normalnom prometu. Do 1969. proizvedeno je više od petsto primjeraka.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 24 Oľujak 2008 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 35 od 97
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL