Auto Portal - Leksikon
Leksikon
GORDINI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 07 Oľujak 2008

Image

Gordini je malena francuska tvrtka, koja se u tradicionalnim plavo-bijelim bojama proslavila friziranjem Renaultovih modela (najpoznatiji je bio R8 Gordini koji je na kružnim i brdskim utrkama te rallyju ostvario velike uspjehe tijekom '60-ih godina). Osnovao ju je nadareni konstruktor Amedee Gordini, kojeg su zvali Le Sorcier (Čarobnjak). Od 1950. do 1956. momčad Gordinija je sudjelovala na 40 utrka Formule 1 (jedan najbrži krug), te je u početku blisko surađivala sa Simcom, čiji vlasnik Henri Pigozzi vuče talijanske korijene baš poput Amedeea.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 06 Oľujak 2008 )
Opširnije...
 
GTI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 25 Veljača 2008

Image

GTI - Grand Turismo Injection (engl. ubrizgavanje) kratica za sportski automobil (izveden iz serijskog) pogonjen benzinskim motorom s ubrizgavanjem goriva. Ta je oznaka premijerno upotrijebljena u Volkswagen Golfu GTI iz 1976., koji je imao motor od 1588 ccm i 110 KS.

(žm)

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 24 Veljača 2008 )
 
GT PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 24 Veljača 2008

Image

GT - Grand Turismo (tal. veliki turizam) je oznaka za sportske automobile napravljene na osnovi serijskih automobila. Po prvi je put upotrijebljena 1953. u legendarnom modelu Lancia Aurelia B20 GT 2500, najsavršenijem i najsportskijem automobilu svoga doba (pobijedio u 150 utrka, među kojima u Le Mansu, Targa Floriju, Monte Carlu...). U sljedećim se desetljećima počela masovno koristi, te su mnoge tvrtke imale barem jedan model GT u programu. Jedan od najpoznatijih je Ford GT40 (na slici), koji se počeo proizvoditi 1965, a u Europi je zvjezdanu slavu postigao Opel GT (1968. - 1973.), kojeg su zvali 'Mini Corvette'.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 24 Veljača 2008 )
Opširnije...
 
GOODYEAR PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 14 Veljača 2008

Image

Goodyear - treća po veličini gumarska tvrtka na svijetu (iza Bridgestonea i Michelina) punim nazivom Goodyear Tire & Rubber Company, osnovao je1898. Frank Seiberling u Akronu (Ohio). Nazvana je u čast Charlesa Goodyeara, koji je 1839. izumio vulkaniziranu gumu. Prvu automobilsku gumu proizveli su 1901. za Henry Forda, a 1909. su napravili i prvu avionsku gumu. U početku postojanja proslavili su se laganom montažom i jednostavnim održavanjem, a danas zapošljavaju 145.000 radnika, uz godišnji promet od 20 milijardi dolara. U sklopu koncerna Goodyear su i gumarski brandovi Dunlop, Fulda, Debica i Sava.

(žm)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 14 Veljača 2008 )
 
GPS PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 08 Veljača 2008

Image

GPS - Global Positioning System (engl. sustav globalnog pozicioniranja) je glavni dio sustava satelitske navigacije, koji se ugrađuje u sve više skupljih automobila. Taj sustav neprestano i precizno određuje poziciju automobila te zvukom i slikom na displeju upućuje vozača na odgovarajuće upravljanje. Ostali dijelovi sustava su bežični daljinski upravljač, prijemnik, središnja upravljačka jedinica, vibracijski žiroskop i osjetnik brzine vozila. Sustav putem antene dobiva podatke od satelitskog sustava te uz pomoć podataka iz žiroskopa i osjetnika brzine, proračunom dobiva točnu poziciju automobila koja je vidljiva na ekranu, odnosno mapi softwarea na CD-ROM disku. Postoje diskovi s kompjutoriziranim zemljovidima određenih gradova ili područja.

(žm)

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 07 Veljača 2008 )
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 36 - 40 od 97
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL