Auto Portal - Leksikon
Leksikon
GROUND CLEARANCE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 01 Veljača 2008

Image

Ground Clearance (engl. slobodan prostor do zemlje) je razmak od podnice do podloge. Po tome se mogu zaključiti tri svojstva: stabilnost, aerodinamičnost i prohodnost. Za dobru stabilnost i aerodinamičnost GC treba biti što manji, a za dobru prohodnost (posebice kod terenskih vozila) GC treba biti što veći. Kod sportskih automobila je GC od 100 do 140 mm, kod standardnih od 130 do 170, kod monovolumenskih od 150 do 200, a kod terenaca više od 200 milimetara. Moderni automobili poput Mercedesa S-klase ili Audi Allroad Quattro imaju elektronski promjenjiv GC (ovisno o uvjetima vožnje). Prvi automobil s promjenjivim GC-om bio je Citroën DS 19 “žaba” iz 1954. Imao je hidropneumatski ovjes s ručnim namještanjem jedne od pet razina.

(žm)

Zadnja Promjena ( Petak, 01 Veljača 2008 )
 
FUEL CELL PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 29 Siječanj 2008

Image

Fuell cell, odnosno gorivne ćelije su uređaj koji elektrokemijskim procesom proizvodi električnu struju iz goriva - vodika. Sličan su bateriji, koja također proizvodi električnu struju elektrokemijskim putem, ali se gorive ćelije opskrbljuju vodikom i kisikom, te se ne mogu isprazniti. Postoji više tipova gorivnih ćelija. Trenutačno se najviše radi na membranskim, koje su najjednostavnije. Izumio ih je Sir William Grove sredinom 18. stoljeća, ali su bile praktički zaboravljene do početka svemirskog programa.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 28 Siječanj 2008 )
Opširnije...
 
FSO PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 20 Siječanj 2008

Image

FSO - Fabryka Samochodow Osobowych (tvornica osobnih automobila) osnovana je 1951. od strane poljske vlade počela je proizvodnju s modelom Warszawa, napravljena po licenci ruskog modela GAZ-M20 Pobeda, a proizvodio se sve do 1973. Maleni model Syrena, s dvotaktnim motorom, bio je plod vlastitog razvoja, a 1965. je, u kooperaciji s Fiatom počela proizvodnja Polski Fiat 125 p, križanca Fiata 125 i 1300 ('tristača').

Zadnja Promjena ( Petak, 18 Siječanj 2008 )
Opširnije...
 
FORCE INDIA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 17 Siječanj 2008

Image

Force India je najmlađa momčad Formule 1, koja će premijeru pod tim imenom doživjeti 16. ožujka na Velikoj nagradi Australije u Melbourneu. Međutim, u ovom slučaju se radi ipak o puno iskusnijoj ekipi, koju je 1991. osnovao Irac Eddie Jordan i nazvao Jordan Grand Prix Team. Prije tri godine momčad je promijenila ime u Midland F1 Racing, da bi je pretprošle godine otkupili nizozemski bogataši i nazvali Spyker Formula One Team. U listopadu 2007, pak, njezinim vlasnicima postali su indijski milijarder Vijay Mallya i nizozemski informatičar Michiel Mol, koji su osnovali novu tvrtku Orange India Holdings (OIH) te tako ušli u svijet F1.

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 17 Siječanj 2008 )
Opširnije...
 
FSM PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 19 Siječanj 2008

Image

FSM - Fabryka Samochodow Malolitrazowych (tvornica malolitrenih automobila) je joint-venture tvrtka Fiata i poljske vlade za proizvodnju malih automobila, osnovana 1972. Počelo se modelom 126 p (na slici), koji se proizvodio sve do 2000. (o njemu ćemo pisati posebno. Fiat 1992. preuzima potpunu kontrolu nad pogonima Bielsko Biala, gdje su se potom proizvodili modeli Cinquecento i Seicento. Iz te tvrtke je potom nastao Auto Poland.

(žm)

Još fotografija...

Image

Image

Image

Zadnja Promjena ( Petak, 18 Siječanj 2008 )
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 41 - 45 od 97
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL