Auto Portal - OBVEZNA ZIMSKA OPREMA U EUROPI
OBVEZNA ZIMSKA OPREMA U EUROPI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 15 Studeni 2010

Image

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od +7 stupnjeva Celzija ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Zakoni glede obvezne zimske opreme su različiti. U nekim državama je određena datumski, a kod drugih je potrebna ili obvezna za trajanja (proglašenja) zimskih uvjete za vožnju.

Austrija
Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obvezna je od 1.11. do 15.4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih guma s minimalnom dubinom profila 4 mm ili ljetnih guma s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena sa zimskim guma lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak. Vozila, čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t moraju biti od 15.11. do 15.3. (bez obzira na vremenske uvjete) opremljena sa zimskim gumama na pogonskoj osovini i imati u priboru primjereno velike lance za snijeg za pogonsku osovinu. Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa i do 5000 eura.

Bosna i Hercegovina
U razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu. Temeljem članka 4. Pravilnika o prometu u zimskim uvjetima (od 2.2.2007). Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od 8 sjedala, zimska oprema su:
- zimske gume na sva četiri kotača. Zimska guma na svom boku ima oznake: MS, M+S ili M&S i znak sniježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, ili,
- gume s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta).
Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.5 tone i autobuse zimske gume moraju biti na pogonskim kotačima, ili,
- gume s ljetnim profilom s dubinom gazećeg sloja najmanje 4 mm i u priboru lanci (koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjetima)
U zimsku opremu za ova vozila (iznad 3,5 tone) ulaze još i lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg.

Image

Češka
Od 1. studenoga do 30 travnja obvezna je zimska oprema na cestama gdje će to biti označeno odgovarajućim znakom. Zimska oprema za vozila do 3,5 tone (najveće dopuštene mase) su 4 zimske (M+S) gume ili 4 ljetne s „profilom“ od najmanje 4 mm dubine, a za vozila s više od 3,5 tone propisane su isto takve gume no ljetne moraju imati najmanje 6 mm duboke utore (uz lance za snijeg za pogonske kotače). Lanci za snijeg smiju se uporabiti samo na kolnicima potpuno prekrivenim snijegom.

Francuska
Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom kad su oglašeni zimski uvjeti (snijeg na kolniku) ili kad je s prometnim znakom označena obvezna uporaba zimske opreme, kao npr. lanaca za snijeg.

Italija
Zimska oprema je, zakonski, propisana na području doline Aosta, gdje je obvezna od 15.10. do 30.4. Na svim ostalim područjima uporaba zimske opreme obvezna je za vrijeme zimskih uvjeta vožnje. Dopuštena je uporaba zimskih guma ili ljetnih guma s lancima za snijeg. Ako krećete u alpske doline savjetujemo da imate u priboru lance za snijeg i lopatu.

Mađarska
U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski propisana, no, za jaka snijega ili veće količine snijega obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.

Njemačka
Od svibnja 2006. u Njemačkoj je na snazi novi zakon glede uporabe zimske opreme. On traži da sva vozila u vrijeme zimskih uvjeta moraju biti opremljena primjerenim gumama - s oznakom M+S. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila guma. Kazna za neuporabu zimske opreme je 20 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa minimalna je kazna 40 eura.

Image

Slovenija
U Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski označena - između 15. studenog i 15. ožujka vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, koju "predstavljaju" 4 zimske gume s oznakom M+S i s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg, u prtljažniku (priboru). Uporaba zimske opreme obvezna je i izvan naznačenog perioda ukoliko se zimski uvjeti pojave na cesti. Vozila s pogonom na sva četiri kotača moraju imati kod uporabe ljetnih guma lance za snijeg na kotačima na stalno uključenoj pogonskoj osovini. Vozila, čija najveća dodopuštena masa prelazi 3,5 t, moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima ili ako imaju na svim kotačima ljetne gume moraju imati odgovarajuće lance za snijeg (za pogonske kotača) i lopatu u priboru. Na priobalnom području (područje Kozina-Kastelec-Podgorje) dopuštena je uporaba (i) samo ljetnih guma s minimalnom dubinom profila od 1,6 mm. Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu osobnih vozila je 120 eura, a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugroženn, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura. Zakon o sigurnosti cestovnog prometa (59. članak) propisuje da u prometu na cestama po Sloveniji smiju voziti strana vozila, koja imaju svu opremu, propisanu u matičnoj zemlji, a po važećoj Međunarodnoj konvenciji o cestovnom prometu. Zimsku opremu (propisanu za motorna i priključna vozila registrirana u Republici Sloveniji) moraju imati za vrijeme zimskih uvjeta.

Srbija
Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom za zimskih uvjeta na cestama odnosno kad je prometnim znakom označena obvezna uporaba zimske opreme, npr. lanaca za snijeg. Zimsku opremu motornih i priljučnih vozila čine zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima, odnosno radijalne gume na svim kotačima, ili gume s ljetnjim profilom i s lancima za pogonske kotače u priboru. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila još je i lopata. Na gumama dubina utora gazećeg sloja, po obujmu i širini, mora iznositi najmanje 4mm.

Ostale države
U ostalim državama nema većih posebnosti glede uporabe zimske opreme. U nekim sjevernim evropskim državama je zimska oprema određena datumom: u Finskoj, Latviji, Estoniji i Švedskoj - između 1. prosinca i 31. ožujka.
Obavezna zimska oprema:
FINSKA – od 1.12. do 28(29.).2.
LITVA – od 1.11. do 1.4.
ESTONIJA – od 1.12. do 31.3.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 28 Studeni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL