Auto Portal - Nove tehnologije
Nove tehnologije
VOLVO V70 I V80 S DIZELSKIM MOTORIMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 02 Oľujak 2010
Image

Ekološki osviještenii ljubitelji Volvo vozila mogu sada kupiti dizelske izvedbe modela V70 i S80, čija emisija ugljičnog dioksida iznosi samo 119 g/km, što odgovara potrošnji goriva od samo 4,5 l/100km. To znači da je tijekom nešto više od godinu dana Volvo uspio predstaviti čak pet modela s emisijom CO2 ispod 120 g/km. 'Od kada smo u Parizu u jesen 2008. godine predstavili prvi automobil s emisijom CO2 od 119 g/km, razvoj novih modela nezaustavljivo je grabio naprijed. Činjenica da smo par naših najvećih modela doveli na magičnu granicu emisije ugljičnog dioksida ispod 120 g/km, pokazuje da se samo nekoliko naših konkurenata može nositi s našim razvojem ekološki prihvatljivih vozila', riječi su to Stephena Odella, predsjednika Volvo Cars korporacije. Volvo DRIVe oznaka rezervirana je za automobile koji u svojim klasama nude najbolje ekološke performanse. Osim novih V70 i S80, u društvo DRIVe modela s emisijom ugljičnog dioksida ispod 120 g/km ulaze još Volvo C30 (99 g/km), Volvo S40 (104 g/km) i Volvo V50 (104 g/km). Nove izvedbe modela V70 i S80 s emisijom CO2 od 119 g/km pokreće poznati 1.6 litarski benzinac sa 109 KS i maksimalnim okretnim momentom od 240 Nm, ukomponiran s ručnim mjenjačem.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 01 Oľujak 2010 )
Opširnije...
 
NOVI MOTOR VOLVO 2.0 GTDi PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 20 Veljača 2010

Image

Novi Volvo 2.0-litarski četverocilindrični GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection) benzinski motor ugrađivat će se u modele S80, V70 i XC60t. Novi turbopunjač, izravno ubrizgavanje te varijabilno otvaranje ventila pružaju kombinaciju niske potrošnje i emisije štetnih plinova s visokim performansama kroz cijeli raspon okretaja, a sve upakirano u relativno kompaktnu formu. Novi benzinski motor 2.0 GTDi, usprkos kompaktnim dimenzijama i obujmu cilindara razvija 203 KS, dok je 300 Nm okretnog momenta dostupno već od niskih 1.750 o/min, što osigurava profinjeno iskustvo vožnje. Ovaj motor je snažan poput 2,5-litarskog petcilindričnog motora, ali je osjetno učinkovitiji. Turbopunjač je razvijen u kooperaciji Volva, Borg-Warner Turbo Systema i proizvođača čeličnih komponenti Benteler Automotive. Novi K03 turbopunjač najmanji je na tržištu u odnosu na snagu koju motor razvija. Turbo punjač ne samo da nudi izvrsne performanse, već poboljšava i preradu ispušnih plinova, s obzirom da omogućava brže zagrijavanje katalizatora.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 21 Veljača 2010 )
Opširnije...
 
FORD MJERI TEMPERATURU DODIRA PREKIDAČA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 19 Veljača 2010
Image

Fordovi inženjeri razvili su proces kojim se mjeri temperatura površina i prekidača tako da je osjećaj pri dodiru onakav kakav kupac očekuje. Ukoliko to nije slučaj, primjerice ako je metalni gumb topao, korisnik ne doživljava stvar autentičnom pri dodiru. Autentičnost je vrlo važan kriterij za zadovoljstvo kupaca. Stvarna temperatura niti grijanog niti hlađenog predmeta odgovara temperaturi u ambijentu. Registrirana temperatura, takozvana temperatura dodira, rezultat je podražaja receptora na hladnoću i određuje osjet pri dodirivanju nekog predmeta. Temperatura dodira može se izračunati na bazi takozvanih prenosivih toplinskih vrijednosti . Ta vrijednost opisuje intenzitet protoka tjelesne topline prema predmetu koji se dodiruje. Intenzitet varira od predmeta do predmeta i tako generira različite osjećaje. Pjena primjerice uzrokuje manji protok topline tijela dok metali uzrokuju daleko veći.
Zadnja Promjena ( Četvrtak, 18 Veljača 2010 )
Opširnije...
 
BOSCH NAGRAĐEN ZA INOVACIJU NAGRADOM GELBER ENGEL PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 25 Siječanj 2010
Image
- Najmanji i najlakši sustav protiv blokiranja kotača za motocikle
- Prvi sustav kočenja na svijetu posebno razvijen za motocikle
- Ekonomična tehnologija za sve vrste motocikala

Bosch je od vodeće njemačke udruge automobila ADAC dobio nagradu 'Gelber Engel' (žuti anđeo) za svoj novi ABS sustav za motocikle (sustav protiv blokiranja kotača). Dodjelom prve nagradu u kategoriji 'Inovacije i okoliš' članovi žirija odali su počast velikom potencijalu za sigurnu vožnju koji se može zahvaliti novom Boschevom izumu. Nagrada je uručena Dr. Werneru Struthu, predsjedniku Boschevog Odjela za upravljanje sustavima podvozja, na svečanoj dodjeli u Münchenu 14. siječnja 2010. 'Zahvaljujući ekonomičnom dizajnu sustav po prvi puta postaje prihvatljiv za sve vrste motocikala', rekao je Struth. 'Na taj način omogućujemo široku i brzu dostupnost tehnologije koja spašava živote.' Ovogodišnjim je priznanjem Bosch po treći puta izabran za dobitnika prestižne nagradu za inovacije koja se od 2005. dodjeljuje jednom godišnje. Bosch od 1994. godine proizvodi sustave za kontrolu kočenja za motocikle. Dok su se svi ABS sustavi na tržištu dosad bazirali na tehnologiji osobnih automobila, inženjeri u Boschevom centru stručnosti u Japanu sada su dizajnirali novu generaciju ABS sustava, posebno za motocikle. Zahvaljujući smanjenju volumena i težine koja trenutno iznosi svega 0,7 kilograma, nova 'osnova ABS 9' upola je manjih dimenzija i dvostruko lakša od svojih prethodnika. Na taj je način proizveden daleko najkompaktniji sustav na tržištu. Dizajn je također ekonomičan, što je bitno za široku uporabu na svim motociklima koji imaju hidraulični sustav kočenja. ABS sustav za motocikle dio je nove Boscheve modularne generacije, čija je prva verzija puštena u serijsku proizvodnju u studenom 2009.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 24 Siječanj 2010 )
Opširnije...
 
ZAŠTO JE PROPAO SUSTAV PUMPA-BRIZGALJKA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 07 Siječanj 2010

Image

Prošle je godine Volkswagen počeo povlačiti sustav ‘pumpa-brizgaljka’, odnosno PD. Dvolitreni motor, odnosno 2.0 TDI već je prešao na tehnologiju ‘common-rail’, a 1.9 TDI sa 90 i 105 KS, koji se još (u modelima Škode i Seata) nudi s tehnologija PD. No, radi se o zalihama, jer u modelskoj godini 2010. zamjenjuje ga jednako snažan, a deset posto štedljiviji common-rail (CR) motor 1.6 TDI.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 04 Siječanj 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 46 - 50 od 244
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL