Auto Portal - Nove tehnologije
Nove tehnologije
VOLVO AUTOMOBIL BUDUĆNOSTI DONOSI IZNENAĐUJUĆA I PRAKTIČNA RJEŠENJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 12 Listopad 2010

Image

Zamislite automobil čija karoserija služi i kao punjiva baterija koja se nadopunjava energijom kočenja ili preko utičnice. U ovom trenutku to je fascinantna ideja, ali već su pokrenuti testovi koji će pokazati može li se ova vizija pretvoriti u realnost. Volvo je jedan od devet sudionika u novom međunarodnom razvojnom projektu. Među najveće izazove razvoja hibridnih i električnih automobila spadaju dimenzije, masa i cijena trenutne generacije baterija. Kako bi se postigao dovoljan kapacitet za svakodnevno korištenje, potrebne su velike baterije koje posljedično povećavaju ukupnu masu vozila. Nedavno je Imperial College u Londonu pokrenuo razvojni projekt koji je ujedinio devet europskih tvrtki i instituta. Volvo je jedini proizvođač automobila koji sudjeluje u ovom projektu. S financijskom pomoći od oko 3,5 milijuna eura od strane EU, razvija se kompozitna smjesa ugljičnih vlakana i polimerskih smola koja može brže pohranjivati električnu energiju od konvencionalnih baterija. Istovremeno je taj materijal dovoljno jak, ali i savitljiv, što znači da se može oblikovati u karoserijske panele. To bi ujedno donijelo i smanjenje mase budućih automobila za oko 15% u odnosu na trenutne automobile.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
BOSCH ACS 751 ZA SERVISIRANJE KLIMA UREĐAJA OSOBNIH VOZILA I KAMIONA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 07 Listopad 2010

Image
- Certificiran prema strogoj američkoj normi SAE J-2788
- Vaga otporna na trešnju mjeri količinu sredstva za hlađenje u uređaju
- Kolica kojima se može lako manevrirati, s lako dostupnim servisnim poklopcem

Klimatizacijski uređaji u većini osobnih vozila i kamiona prevladavaju kao standardna oprema. Kako bi se osigurao dugovječni rad klimatizacijskog uređaja i izbjegli visoki troškovi popravaka, ali i zaštitio okoliš, klimatizacijski uređaj treba redovito servisirati. Budući da većina sredstava za hlađenje koja su u uporabi šteti okolišu, radovi na servisiranju klimatizacijskog uređaja moraju se obavljati uz najveću preciznost. Novi Boschev uređaj za servisiranje klimatizacijskih uređaja ACS 751 svojom izrazitom preciznom tehnikom mjerenja i potpuno automatskim tijekom servisiranja jamči ekološki prihvatljivo servisiranje klimatizacijskih uređaja osobnih automobila i kamiona. Uređaj ACS 751 ispunjava sve uvjete tehnički zahtjevne američke norme SAE J-2788 mjerodavne za klimatizacijske uređaje i za to je dobio odgovarajući certifikat.

Visoka točnost mjerenja uređaja ACS 751 osigurava da se klimatizacijskom sustavu kod ponovnog punjenja može dodati točna količina rashladnog sredstva i svježeg ulja koju propisuje proizvođač. Sukladno smjernicama norme SAE J-2788 novi Boschev uređaj za servisiranje klimatizacijskih uređaja kod punjenja postiže preciznost od minimalno +/- 15 grama. Precizne vage kojima je opremljen novi ACS 751 u spremnicima tekućine mjere količine rashladnog sredstva, UV-aditiva, starog i svježeg ulja. Na vagu su dodatno montirane i ostale komponente uređaja koje sadrže rashladno sredstvo i tako omogućuju vrlo precizno mjerenje količine. Trajnoj preciznosti mjerenja uređaja ACS 751 doprinosi i integrirani filtar koji filtrira čak i najsitnije čestice i tako sprečava oštećenja uređaja. Osim toga, hermetički zatvorene tzv. „profesionalne boce“ štite sustav od prodiranja vode i tako sprečavaju koroziju komponenti vozila.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 06 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
MOBILEYE C2 270 COLLISION PREVENTION SYSTEM PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 06 Listopad 2010

Image

Tvrtka Mobileye je na ovogodišnjem salonu IAA Hannover 2010, koji se održao od 21. do 25. rujna 2010. godine, premijerno predstavila vrlo korisno pomagalo u vožnji po imenom Mobileye C2-270 Collision Prevention System. To je novi sustav prevencije prometnih nezgoda koji ima višestruku namjenu.

Image

Mobileye C2-270 Collision Prevention System je jedini sustav za naknadnu ugradnju u vozila koji učinkovito upozorava vozača na opasnosti od:
- Naleta na pješaka (PCW)
- Naleta na biciklista (BCW)
- Naleta na motociklista (BCW)
- Naleta na prednje vozilo (FCW)
- Nenamjerne promjene vozne trake (LDW)
- Premalog razmaka između vozila, odnosno upozorenje na prebrzo približavanje prednjem vozilu (HMW)

(dvk)

Image

Zadnja Promjena ( Srijeda, 06 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
NOVI BOSCH BEA 080 OPACIMETER II S MJERNOM TEHNIKOM VISOKE RAZLUČIVOSTI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010

Image
- Mjerenje na principu rasipne svjetlosti nudi znatno prošireni raspon mjerenja
- Razvijeno za zahtjeve ispitivanja ispušnih plinova u budućnosti na modernim dizelskim vozilima
- Fleksibilna primjena u radionicama zahvaljujući bežičnoj tehnologiji i baterijskom pogonu

Za ispitivanje ispušnih plinova na modernim dizelskim vozilima Bosch je razvio opacimetar II BEA 080 koji s mjerenjem na principu rasipne svjetlosti nudi tehniku visoke razlučivosti za mjerenje zamućenosti ispušnih plinova. Prošireno područje mjerenja uređaja BEA 080 može se primijeniti na sva dizelska vozila koja se trenutno nalaze na tržištu. Uređaj je već prije sajma Automechanika ocijenjen kao osobito ekološki prihvatljiv proizvod i uključen u ekološki orijentirani vodič za posjetitelje „Green Directory“. On je posvećen zaštiti okoliša i održivosti na području auto opreme. Sigurna investicija radionice u budućnost S mjernom tehnikom visoke razlučivosti uređaja BEA 080 mogu se kontrolirati dizelska vozila od standarda Euro 2 s trenutačno važećim graničnim vrijednostima za ispušne plinove. U slučaju mogućeg pooštrenja zakonskih mjera, novi Boschev opacimetar II pokriva sve moguće granične vrijednosti do 0,1 K. Radionica je tako savršeno pripremljena za sve buduće zahtjeve. Novi Boschev opacimetar II BEA 080 stajat će na raspolaganju radionicama nakon odobrenja Njemačkog instituta za mjeriteljstvo (PTB) iz Braunschweiga.

Zadnja Promjena ( Subota, 02 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
TEHNIKA MAZDA 2.2 SKY-D, BOMBA IZ HIROSHIME PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010

Image

Od dobrog, pa i izvrsnog, uvijek ima boljeg. To najbolje pokazuje novi Mazdin turbodizelaš SKY-D, predstavljen na salonu u Parizu, koji će zamijeniti nedavno obnovljenu seriju 2.2 MZR-CD, sa 129, 163 i 180 KS. Radi se o pravom dizelskom odlikašu, koji razvija snagu 175 KS i okretni moment od 420 Nm. Mazdi 6 će osigurati najveću brzinu od 240 km/h i ubrzanje do stotke u osam sekundi, uz prosječnu potrošnju od 4,0 l/100 km. Dobro ste pročitali - četiri litre! Kad se tome doda da će ispunjavati, ne ekološke norme Euro 5, nego Euro 6, i to bez katalizatora, teško je ne zaključiti - ljudi je li to moguće?! Novi japanski dizelaš, znakovite oznake SKY-D, to ostvaruje uz pet bitnih značajki:

Zadnja Promjena ( Utorak, 26 Listopad 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 25 od 244
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL