Auto Portal - Savjeti
Savjeti
SAVJET KOD KUPNJE RABLJENOG (8) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 07 Siječanj 2011

Image

Korisno je imati nove gume, no time se prije prodaje često kamuflira loše stanje podvozja, koje izaziva nepravilno trošenje guma (posebice na rubovima). Zbog toga je s novim gumama teže procijeniti stvarno stanje podvozja. Nove prostirke, a posebice obloge sjedala, loš su znak i ukazuju da je prodavač odlučio prikriti istrošenja i automobil prikazati boljim nego što stvarno jest. Zbog toga zatražite od prodavača da vam skine obloge i prostirke, kako biste se uvjerili što se krije ispod njih. Neka vas ne impresionira ni temeljito oprana i namirisana unutrašnjost.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 05 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
SAVJET KOD KUPNJE RABLJENOG (7) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 06 Siječanj 2011

Image

Istrošene obloge kočnih papučica, izlizan obruč upravljača i ručica mjenjača, deformirana, premekana sjedala s oštećenim oblogama, potrgane prostirke... ukazuju da je automobil dosta prepatio i da njegov vlasnik nije puno vodio računa o njemu. Ako je k tome još sjedalo klimavo i teško se podešava, a upravljač i mjenjač ne djeluju solidno, niti precizno, to je znak da trebate odustati od kupnje. Radi se o temeljito potrošenom primjerku, kojemu su vitalni sklopovi vjerojatno u lošem stanju.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 05 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
SAVJET KOD KUPNJE RABLJENOG (6) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 05 Siječanj 2011

Image

Pranjem motora učinkovito se kamuflira njegovo loše stanje i dotrajalost, što se inače lako prepoznaje po puštanju ulja na brtvama poklopca ventila i uljnog kartera te semeringu koljenastog vratila. Na svježe opranom motoru teže se otkriva propuštanje goriva u sustavu za napajanje, odnosno loše brtvljenje usisnog i ispušnog sustava. Nakon pranja motor dobiva neprirodno dobar izgled, koji može zavarati kupca. No, tada i najmanja kap ulja na brtvilima, odnosno semeringu, može otkriti prevaru.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
IZMJENU MOTORNOG ULJA NAJBOLJE JE NAPRAVITI U SERVISU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Srijeda, 05 Siječanj 2011

Image

Izmjena motornog ulja važan je i odgovoran zadatak svakog vlasnika automobila, o čemu ovisi ispravnost, pouzdanost i dugovječnost motora. To je preporučljivo napraviti isključivo u servisu, iz više razloga. Prilikom izmjene motornog ulja korisno je izmijeniti i uljni filtar, a za to je u pravilu potreban specijalan alat i određeno znanje. Skidanje može biti mukotrpno, pogotovo ako filtar 'zapeče' te se nestručnim skidanjem mogu oštetiti navojni spoj i dosjedna ploha. Također, treba odmjereno uviti novi filtar. Ako se preslabo stegne, može propuštati ulje, a ako se stegne prejako, naknadno ga je teško skinuti, a može se oštetiti i navoj.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
RAZNU ULJA TREBA PROVJERAVATI I U JAMSTVENOM ROKU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 04 Siječanj 2011

Image

Kvaliteta motornog ulja vidi se i po njegovoj potrošnji, jer su kvalitetna ulja otporna na visoke temperature i opterećenja. To se posebice odnosi na visokokvalitetno sintetično motorno ulje nove generacije Valvoline SynPower, napravljeno od biranih, laganih i otpornih ugljikovodika, dobivenih kemijskom sintezom. Ipak, i najkvalitetnijem motornom ulju s vremenom se smanjuje razina, jer treći klipni prsten ne smije ostrugati cjelokupni sloj ulja sa stijenki cilindara, kako bi se osiguralo potrebno podmazivanje te ono potom izgara. Motorno se ulje gubi i na razvodnom mehanizmu te na brtvilima i semerinzima, posebice kod starih motora. Dopuštena potrošnja ulja je 0,2 do 0,6 posto potrošnje goriva, dakle do pola litre na tisuću prijeđenih kilometara. Zbog toga je važno motorno ulje redovito kontrolirati i u jamstvenom roku, te po potrebi dolijevati, čim mu se razina spusti ispod sredine, između oznaka ‘min’ i ‘max’ na mjernoj šipki. Kod novijih je motora dovoljan jedan pregled u dva tjedna, a kod starijih je preporučljiv svakog tjedna. Najbolje u jutro, prije pokretanja motora. Više informacija na www.val-int.hr

Zadnja Promjena ( Utorak, 04 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 5 od 105
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL