Auto Portal - Savjeti
Savjeti
SAVJET KOD KUPNJE RABLJENOG (5) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 04 Siječanj 2011

Image

Svježe obojan rabljeni automobil nije preporučljivo kupiti, jer je teško procijeniti što se nalazi ispod sjajnog sloja boje. To može ukazivati na pretrpljen teži sudar, a kod starijih automobila i na zahrđalu karoseriju. Bolje je kupiti automobil sa sitnim oštećenjima na karoseriji i dotrajalim površinskim lakom, jer se tako može procijeniti stvarno stanje te se automobil naknadno može temeljito urediti. Zbog toga to ne prihvaćajte kao argument za veću cijenu, naprotiv...

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
OGRANIČENJA BRZINE U EUROPSKIM ZEMLJAMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011
Image

Premda je ujedinjena Europa trebala razlike smanjiti na najmanju moguću mjeru, kada je u pitanju ograničenje brzine u europskim državama i dalje vlada velika razlika. Kada se u ograničenja brzine vožnje uključe i različite odredbe zavisno da li se vozi po naseljenom mjestu, otvorenoj cesti, državnoj cesti ili autocesti, vozači koji na svom putovanju prolaze kroz velik broj država ostaju zbunjeni, a dodatnu zabunu uvodi činjenica da više nema stroge granice, pa vozači nisu ni svjesni da su prešli iz države u državu i da se mijenjaju prometna pravila i zakon. Zato za sve one koji će ovo ljeto krstariti europskim cestama donosimo popis službenih ograničenja brzina ovisno o vrsti ceste po kojoj se vozi za velik broj europskih država. Navedene dozvoljene maksimalne brzine u ADAC-ovoj tabeli odnose se na osobne automobile.
Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
POLICIJA KAŽNJAVA VLASNIKE KOJI NE ODJAVE VOZILA I NE VRATE PLOČICE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

U Republici Hrvatskoj u policijskoj evidenciji je zabilježen velik broj vozila čiji vlasnici nisu u zakonskom roku, nakon isteka važenja prometne dozvole (registracije), odjavili vozilo i vratili registracijske pločice policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji. Radi povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, smanjenja broja neregistriranih vozila na našim cestama, kao i smanjenja broja takvih vozila u prometnim nesrećama, sve policijske uprave oštrije kontroliraju i sve češće izdavaju obavezne prekršajne naloge protiv svih vlasnika vozila koji ni nakon prelaska roka od 15 dana, od dana isteka važenja prometne dozvole, nisu odjavili svoje vozilo i vratili registracijske pločice u nadležnu policijsku upravu ili postaju. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama obaveznim prekršajnim nalogom izricat će se vlasnicima vozila (fizičkim osobama) novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a za pravne osobe i obrtnike novčana kazna u rasponu od 5.000 do 15.000 kuna. Isto tako kažnjava se vozača vozila u iznosu od 2 000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana. Pokreće se prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom – uz izricanje kazne od 5 do 20 tisuća kuna, a jednako tako, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijska uprava, odnosno, policijska postaja izvršit će odjavu vozila, ako je važenje prometne dozvole isteklo za više od godinu dana.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 02 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
PROBLEMI S POKRETANJEM AUTOMOBILA NA NISKIM TEMPERATURAMA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

S prvim jutarnjim hladnoćama počinju i neugodni problemi u vožnji. Motor teže pali, posebice kod starih i neispravnih vozila, a u sjevernim krajevima dočekuje nas rosa ili led na vjetrobranskom staklu. Opći je trend da se zbog smanjenja potrošnje goriva i zagađivanja okoliša ne preporučuje zagrijavanje u mjestu. Prije nego što upalite motor temeljito očistite sva stakla te svjetla i žmigavce. Vrlo je opasno krenuti sa zamagljenim staklima te je nužno, u nekoliko minuta, osigurati uvjete za dobru vidljivost.

U sustavu za pranje vjetrobrana treba biti propisana tekućina, no rosu i led treba uklanjati strugalicom, a ne brisačima. Ako na to ne pazite, lako možete oštetiti (izgrebati) gumene metlice brisača. Ne zaboravite očistiti i vanjske retrovizore, jer o njihovoj čistoći ovisi vidljivost s bočnih strana automobila. Kroz nekoliko minuta motor se već malo zagrije te zrak iz ventilacijskih otvora počinje sušiti vlagu s unutrašnje strane stakala. Važno je pri ruci imati i mekanu krpu, kako bi se po potrebi mogla obrisati unutrašnja strana vjetrobrana. U početku vozite oprezno i bez žurbe, jer treba pričekati kako bi se motor potpuno ugrijao, a ventilacija počela raditi punim intenzitetom.

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
SAVJET KOD KUPNJE RABLJENOG (4) PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

Image

Ako motor u praznom hodu radi nemirno kad je topao, to je najčešće znak razlike u tlakovima kompresije, uslijed istrošenja klipova, karika i ventila. Ne dajte se zavarati da se to lako podešava, jer se najčešće radi o većem istrošenju i dotrajalosti motora. Ako želite biti sigurniji u prosudbu, zatražite provjeru kad je motor hladan. Dođite drugi dan, provjerite rukom na motoru da je hladan i upalite ga. Tada istrošenost motora najviše utječe na nejednolik rad u praznom hodu i ako je trešnja još veća – odustanite.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 6 - 10 od 105
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL