Auto Portal - Savjeti
Savjeti
ZIMSKE GUME SPAŠAVAJU ŽIVOTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 21 Studeni 2010

Image

Ako još niste ugradili kvalitetne zimske gume, uradite to odmah i bez odlaganja, jer je ulaganje u kvalitetne gume najbolja investicija. Nije pametno čekati prvi snijeg i led, a najgore je ako se ugradnje zimskih guma sjetite nakon nesreće. Na suhome je svaka guma dobra, a razlike u gumama najuočljivije su na skliskoj cesti, kad se i događa najviše nesreća. Ako tada automobil počne proklizavati, teško ga je vratiti u ispravnu putanju. Nastaje iznimno opasna situacija, posebice ako su gume nekvalitetne i potrošene. Tada automobil lako izlijeće s ceste ili se ne može pravodobno zaustaviti (na pješačkom prijelazu, kad vozilo ispred zakoči). Ljetne gume trebaju imati minimalnu dubinu utora 1,6 mm, a zimske 4 mm. Ako sada guma i zadovoljava taj propis, može se dogoditi da sredinom ili krajem zime bude istrošena ispod dopuštene granice. Statistike pokazuju da se najviše nesreća događa u prvim danima velikog zahlađenja. Uzrok je najčešće u neodgovarajućim gumama i nerazumnoj vožnji.

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
STAVITE ZIMSKE GUME NA AUTOMOBIL KADA SU TEMPERATURE ISPOD +7 STUPNJEVA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 20 Studeni 2010

Image

Gume su jedan od najvažnijih dijelova Vašeg vozila. One posreduju između automobila i ceste pa možemo reći da su presudne za sigurnost. Svojstva prianjanja uz cestu uvelike ovise o njihovom kemijskom sastavu te je bitno da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Već pri temperaturi zraka nižoj od +7o C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
PROVJERA RAZINE I DOLIJEVANJE MOTORNOG ULJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 19 Studeni 2010

Image

U motoru treba uvijek biti dovoljno motornog ulja, odnosno razina mu treba biti između ‘min’ i ‘max’ na mjernoj šipki. Zimi je, radi bržeg zagrijavanja, preporučljivo da bude na sredini, a ljeti, radi boljeg hlađenja, na maksimumu. Preporučljivo je u prtljažniku imati litru motornog ulja, kako bi ga se po potrebi moglo doliti. Griješe oni koji voze s uljem ispod minimuma i štede na dolijevanju, jer će 'ionako uskoro kompletno izmijeniti ulje'. Time skraćuju vijek motora te riskiraju njegovo oštećenje, a u drastičnim slučajevima i uništenje.

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
ZAŠTITITE MOTOR OD SMRZAVANJA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 19 Studeni 2010

Image
Ekološki nije podobno ispustiti antifriz iz motora u okoliš, već ga je potrebno na odgovarajući način prikupiti i zbrinuti

Antifriz, odnosno rashladna tekućina u motoru, je tekućina za prijenos topline koja služi za zaštitu hladnjaka i samog motora od korozije, ljetnog zakuhavanja i smrzavanja zimi. Ovi proizvodi, popularno nazvani antifrizi, uglavnom se proizvode od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sustava izmjene topline, uključujući i aluminij.

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
NE ZABORAVITE PRIPREMITI VOZILO ZA ZIMU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 18 Studeni 2010

Image

Prvi vjesnici zimskog razdoblja već se javljaju: dan se skratio, temperature su niže, magla i kiša su češće, na obali bura, a u nekim planinskim predjelima već su se pojavile i prve pahuljice. Sada je pravo vrijeme napraviti pripreme za hladne uvjete.

Zadnja Promjena ( Petak, 19 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 25 od 105
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL