Auto Portal - Savjeti
Savjeti
SERVIS DIZELSKOG MOTORA NOVE GENERACIJE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Četvrtak, 18 Studeni 2010

Image

Tvrtka Pinjušić specijalizirana je za servisiranje i popravak svih sustava ubrizgavanja dizelskih motora (common-rail, pumpa-brizgaljka), turbopunjača i brizgaljki i do sada je uspješno servisirala gotovo pola milijuna sustava za ubrizgavanje goriva u dizel motore automobila, autobusa, kamiona, željeznica, plovila i vojnih vozila. Smještena je u Oporovečkoj 89, Zagreb (Dubrava), nasuprot Jadran Filma. Opremljena je najsuvremenijom tehnologijom za servisiranje i ispitivanje svih bitnih sustava dizelskih motora - visokotlačnih pumpi goriva (svih vrsta), turbopunjača (klasičnih, twin-scroll i VNT), brizgaljki, uključujući i najsuvremenije, za sustave common-rail druge generacije.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 17 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
OBVEZNA ZIMSKA OPREMA U EUROPI PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 15 Studeni 2010

Image

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od +7 stupnjeva Celzija ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Zakoni glede obvezne zimske opreme su različiti. U nekim državama je određena datumski, a kod drugih je potrebna ili obvezna za trajanja (proglašenja) zimskih uvjete za vožnju.

Austrija
Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obvezna je od 1.11. do 15.4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih guma s minimalnom dubinom profila 4 mm ili ljetnih guma s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena sa zimskim guma lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak. Vozila, čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t moraju biti od 15.11. do 15.3. (bez obzira na vremenske uvjete) opremljena sa zimskim gumama na pogonskoj osovini i imati u priboru primjereno velike lance za snijeg za pogonsku osovinu. Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa i do 5000 eura.

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 28 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
ZA MARTINJE AKO PIJETE, NE VOZITE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 12 Studeni 2010

Image

Od 11. do 14. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta 'Martinja' i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti velik broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U ove ciljane aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 14 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
MOTORNO ULJE MIJENJAJTE ISKLJUČIVO U SERVISU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 12 Studeni 2010

Image

Izmjena motornog ulja nije komplicirana, ali je zahtjevna i bitno utječe na trajnost motora. Tijekom korištenja motorno gubi na svojstvima i čistoći, te je prilikom svake izmjene ulja preporučljivo izmijeniti i uljni filtar. Za to je potreban odgovarajući alat. Preporučljivo je ulje izmijeniti u servisu, koji ima i odgovarajuće uvjete za zbrinjavanje ulja. Ni u kojem slučaju rabljeno ulje ne izlijevajte u kanalizacije, jer jedna litra može onečistiti 100.000 litara vode.

Zadnja Promjena ( Petak, 12 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
KONTROLA RASHLADNE TEKUĆINE PRIJE NISKIH TEMPERATURA PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Utorak, 02 Studeni 2010

Image

Na osnovi dugogodišnjeg iskustva, dajemo sljedeće preporuke za mijenjanje antifriza u hladnjaku vozila i motora:

Zadnja Promjena ( Utorak, 02 Studeni 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 26 - 30 od 105
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL