Auto Portal - Perom po asfaltu
Perom po asfaltu
POLITIČARI SE TREBAJU OTRIJEZNITI I PUSTITI STRUČNJAKE DA RADE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Ponedjeljak, 22 Listopad 2007

Image
Dok konačno ne zasučemo rukave i uhvatimo se ukoštac s gorućim problemima našeg prometa, trebali bismo svaki ponedjeljak proglasiti danom žalosti. Proteklog je vikenda na našim cestama stradalo deset osoba, u predvidivim okolnostima: danima i noćima vikenda, na skliskoj cesti i opasnim dionicama. Tako se broj poginulih u ovoj godini povećao na 509, što je gotovo šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećanje broja stradalih, koje bilježi većina europskih zemalja, zbog dužeg toplog vremena i znatno većeg stradanja motociklista, ne bi nam trebala biti utjeha. U prometnice smo, razmjerno gospodarskom i ljudskom potencijalu, uložili više od ijedne europske zemlje. A istodobno polazišta, odnosno razine sigurnosti nisu ista.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
Opširnije...
 
DOBRE GUME I HRAPAV ASFALT SPAŠAVAJU ŽIVOTE PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 13 Listopad 2007

Image
Automobil ima desetak tisuća različitih dijelova, a samo se gumama dodiruje podloge. Zbog toga je štednja na tim razmjerno jeftinim, a za sigurnost iznimno važnim dijelovima, nerazumna. Mnogi to, nažalost, shvaćaju prekasno, nakon nesreće izazvane izlizanim i nekvalitetnim gumama te je dobro ako strada samo lim. Po zakonu, na ljetnim gumama dubina utora treba biti najmanje 1,6, a na zimskim 4 mm. To nije prosječna vrijednost, nego dubina na dijelu profila s najplićom 'šarom'. Kad na tehničkom pregledu prođe auto s graničnom vrijednošću dubine utora, već nakon četvrtine ili pola intervala, do sljedećeg pregleda, guma može postati neispravna i opasno nesigurna. Zbog toga je ulaganje u gume najisplativija investicija.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
Opširnije...
 
ZBOGOM 0,0 PROMILA! PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Subota, 06 Listopad 2007

Image
Uravnilovka kojom se vozači sustavno okrivljuju i za najmanje količine alkohola, kao što se oni koji projektiraju i održavaju ceste u pravilu amnestiraju i za najteže propuste, do krajnosti relativizira odgovornost i krivnju na cestama. To je rak-rana našeg prometnog sustava, a očituje se i po svrstavanje alkoholiziranih od 0,5 do 1,5 promila u istu kaznenu kategoriju. U navedenom su području drastične razlike utjecaja i mehanizama djelovanja alkohola na ponašanje vozača.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
Opširnije...
 
NUŽNE SU VATROGASNE MJERE U PROMETU PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Nedjelja, 30 Rujan 2007

Image
Sedam mrtvih ovog vikenda ponovno je ukazalo na alarmantno stanje u našem prometu. Od početka godine na našim je cestama poginulo 475 osoba, osam posto više nego u istom razdoblju lani. Dijelom je to posljedica natprosječno toplog vremena, zbog čega je smrtno stradalo čak 107 motociklista - 50 posto više nego u devet mjeseci prošle godine. Zabrinjava što su 44 osobe (41 posto) na dva kotača poginule bez kacige, što jasno pokazuje koliko respektiraju policiju i kaznenu politiku.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
Opširnije...
 
0,8 PROMILA? ZABOGA, NE! PDF Ispis E-mail
Autor: Davor Kindy   
Petak, 01 Lipanj 2007

Image
Kad dođemo na vlast, sigurno ćemo vratiti 0,5 promila, a možda, to ćemo vidjeti u dogovoru sa strukom, i 0,8 promila - obećao je Ljubo Jurčić u zagorskoj klijeti. Time je napravio dvije ozbiljne pogreške. Kao u slučaju uvođenja kontroverznog propisa '0 promila', prije nepune tri godine, prenaglašena je politička pozadina te izjave i dodvoravanje biračima. Ozbiljnije je što već sama najava mogućnosti uvođenja alkoholnog limita od 0,8 promila ukazuje na opasnost da se iz jedne, ide u još goru, drugu krajnost.

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Studeni 2007 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 16 - 20 od 37
Zabranjeno je prenošenje materijala, u cijelosti ili djelomično, objavljenih na www2.autoportal.hr u bilo kojem drugom obliku i mediju bez pismenog odobrenja autora. Navođenje izvora informacija ne oslobađa od plaćanja novčane naknade. Dodatne informacije možete pročitati u rubrici "Pravila korištenja!"

OBAVIJEST!!!!!

POŠTOVANI POSJETITELJI,

NOVI AUTOPORTAL.HR SE OD SADA NALAZI NA ADRESI WWW.AUTOPORTAL.HR A OVA STRANICA VIŠE NE PREDSTAVLJA AŽURIRANI PRIKAZ NOVOSTI.

VAŠ
AUTOPORTAL